Negativan trend

Prodaja pametnih telefona u Kini potonula 37 posto u siječnju u odnosu na isti mjesec lani

Prodaja Appleovih uređaja zadržala se na razinama iz istog lanjskog mjeseca, na nešto iznad dva milijuna
Ilustracija, trgovina pametnih telefona
 Imaginechina

Prodaja pametnih telefona u Kini u siječnju je pala više od trećine u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, pokazali su u ponedjeljak podaci kineske vlade, što pokazuje razmjere šteta po potražnju građana, prouzročene epidemijom koronavirusa.

Krajem siječnja Kina je počela uvoditi ograničenja putovanja i apelirala na građane da izbjegavaju javna mjesta, netom pred početak novogodišnjih praznika, razdoblja u kojem Kinezi naveliko kupuju poklone, podsjeća Reuters.

U tom je mjesecu isporučeno ukupno 20,4 milijuna svih brendova pametnih telefona, što je smanjenje za 36,6 posto u odnosu na godinu ranije, objavila je Kineska akademija informacijske i komunikacijske tehnologije.

Najviše je pritom pala prodaja brendova s operativnim sustavom Android, potonuvši na 18,1 milijuna, nasuprot 29,9 milijuna prodanih u istom razdoblju prošle godine.

Prodaja Appleovih uređaja zadržala se na razinama iz istog lanjskog mjeseca, na nešto iznad dva milijuna.

Kinesko tržište pametnih telefona smanjuje se već godinama budući da je potražnja počela više ovisiti o zamjeni starih uređaja nego o kupnji novih. Pad prodaje u siječnju daleko je izraženiji u usporedbi s 11,4-postotnim padom u prvom prošlogodišnjem mjesecu.

Analitičari su očekivali veliki pad prodaje na početku 2020. godine. Istraživačke tvrtke IDC i Canalys prognozirale su početkom mjeseca pad isporuka pametnih telefona za oko 40 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu, ukazujući na epidemiju koronavirusa koja je pogodila potražnju i prouzročila probleme u nabavnim lancima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 08:11