Sigurnost

Poznati domaći inovator i jedan političar u europskom projektu za autonomna vozila

Uz Rumunjsku, Grčku i Poljsku, Hrvatska ima najveći broj žrtava na cestama
Ilustracija, Rimac Automobili
 R

Valter Flego (IDS), hrvatski eurozastupnik i bivši istarski župan, izabran je za izvjestitelja u europskom Odboru za promet i turizam (TRAN) za područje robotike i umjetne inteligencije.

Flego će biti zadužen za donošenje mišljenja o upotrebi umjetne inteligencije, robotike i novih tehnologija, posebno autonomnih vozila, na europskom tržištu automobilske industrije. Na tom će projektu, kako napominje, surađivati s tvrtkom Rimac Automobili, HUP ICT-jem i obrazovnim institucijama koje će pripomoći svojim stručnim znanjem.

Etička pitanja

- Naš je cilj ispitati koje su točno izmjene i dopune postojećeg pravnog okvira EU potrebne za rješavanje ključnih etičkih pitanja na tom području. Umjetna inteligencija, naime, ima potencijal poboljšati sve aspekte ljudskog života, ali u procesu može stvoriti nejednakosti i dovesti u pitanje ljudski autoritet - rekao je Flego.

Za najbolje mlade inovatore nagrada 50.000 kuna

Valter Flego se uključio u program “Student DIGI Award 2020”, u organizaciji Jutarnjeg lista i pod pokroviteljstvom Googlea, u sklopu kojeg se biraju najbolji hrvatski mladi inovatori i nagrađuju iz fonda od 50.000 kuna.

Imaš startup ili inovaciju? Prijavi se putem prijavnog OBRASCA.

Imena i prezimena dobitnika nagrade po izboru žirija biti će objavljena dana 18. ožujka 2020. na Velikoj digitalnoj konferenciji u Zagrebu i na portalu jutarnji.hr.

Natječajna dokumentacija je dostupna ovdje.

Prioriteti Flege, Rimca i ostalih uključenih bit će iskorištavanje golemih mogućnosti autonomne vožnje, uspostavljanje okvira za sigurnu primjenu tih novih tehnologija u budćnosti, uz poštivanje svih etičkih pravila i normi.

Cijeli je projekt, naime, potaknut alarmantnim podacima o broju nesreća na hrvatskim cestama. Hrvatska, uz Rumunjsku, Grčku i Poljsku, ima najveći broj žrtava na cestama, gotovo dvostruko više od prosjeka EU, čak 80 mrtvih na milijun stanovnika. U 90 posto tih nesreća krivac je čovjek - nepažnja, brzina, kršenje prometnih propisa.

- Moramo koristiti EU! Imali smo mogućnost osiguravanja financijskih sredstava za prijelaz na automatiziranu mobilnost i sigurnost vozila preko programa Horizon Europa, ali nismo iskoristili ni minimum koliko smo trebali - ističe Flego.

U posljednjih 15-ak godina na istraživanja i inovacije na području sigurnosti na cestama u EU uloženo je 172 milijarde eura. Slovačka je tako obnovila tristotinjak kilometara svojih autocesta programom jeftinih mjera u vrijednosti od 40 milijuna eura, a procijenjena je korist sprečavanje više od 300 smrtnih slučajeva i teško ozlijeđenih na prometnicama u sljedećih 20 godina.

Za najbolje mlade inovatore nagrada 50.000 kuna

Flego se nedavno uključio i u program “Student DIGI Award 2020”, u organizaciji Jutarnjeg lista i pod pokroviteljstvom Googlea, u sklopu kojeg se biraju najbolji hrvatski mladi inovatori i nagrađuju iz fonda od 50.000 kuna.

Europski parlament
Valter Flego

Prijaviti se mogu svi studenti i učenici srednjih škola, kao i timovi studenata i učenika, od 21. siječnja do 21. veljače 2020. putem prijavnog obrasca. Prihvaćaju se sva inovativna rješenja, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju, robotiku, smart city i smart villages rješenja te primjenu strojnog učenja i umjetne inteligencije. Područja od posebnog interesa u natječaju su zdravlje i kvaliteta života, energija i održivi izvori energije, promet i mobilnost, sigurnost, hrana, bioekonomija te obrazovanje i turizam.

- Sretni smo jer je odaziv na naš natječaj ‘Student DIGI Award 2020’ izvrstan! Mladi umovi ne miruju, a kreativnih ideja ne manjka. Žiri neće imati lagan posao. Od softverskih rješenja koja pomažu ugostiteljima, projekata pametnih društvenih igara, preko inovacija koje povećavaju sigurnost pješaka u prometu, opus je širok i fantastičan, a ja ću iskoristiti ovu priliku da još jednom pozovem sve kreativne studente i učenike da nam do kraja tjedna dostave svoje ideje i zamisli - rekao je Flego.

Prijavi se putem prijavnog OBRASCA.

Imena i prezimena dobitnika nagrade po izboru žirija biti će objavljena dana 18. ožujka 2020. na Velikoj digitalnoj konferenciji u Zagrebu i na portalu jutarnji.hr.

Natječajna dokumentacija je dostupna na ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:10