Dijelovi iz cijelog svijeta

Panasonic obustavlja suradnju s Huaweijem, a mi smo rastavili zadnji primjerak

Sastavljenje dijelova radi se u Huaweijevim postrojenjima u Kini, no mnoge komponente dolaze iz raznih dijelova svijeta
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Ako kineski proizvođač mobitela Huawei neće moći dobavljati dijelove iz SAD-a, suočit će se s ozbiljnim problemima u proizvodnji, barem dok ne uspije razviti zamjenske dijelove ili pronaći druge dobavljače koji nisu smješteni u Americi.

Ovisnost kineske tvrtke o američkim dobavljačima najjasnije se može vidjeti na primjeru tvrtkine perjanice - modela P30 Pro. Fotografije rastavljenog mobitela, koje zorno prikazuju koliko je proizvodnja mobitela u današnje vrijeme međunarodni pothvat, ustupio nam je specijalizirani portal iFixit.

Sankcije

Procesor je kineski, memorija korejska, pohrana američka, kamere njemačke... dijelovi Huawei P30 Pro mobitela pravi su svjetski putnici. No, američke sankcije koje bi uveo predsjednik Donald Trump prijete u potpunosti poremetiti tu sliku. Bez američkih dobavljača Huawei će biti prisiljen pronaći alternativne verzije front-end modula i čipova za pohranu podataka, a dugoročno je upitan i pristup dijelovima koji dolaze iz država saveznica SAD-a.

/ iFixit

Kvaliteta

Ako Trump iskoristi svoju gospodarsku diplomaciju u eskalaciji trgovinskog rata, i ako uspije nametnuti i sekundarne sankcije - prijetnju sankcijama za sve tvrtke koje nastave poslovati s Huaweijem - kineska bi tvrtka mogla ostati i bez drugih komponenata, a najveći gubitak vjerojatno bi bile njemačke Leica kamere, koje su novoj generaciji Huawei mobitela osigurale poziciju pri svjetskom vrhu u kvaliteti fotografije.

iFixit

Huawei je od 2012. polagano počeo koristiti mikroprocesore Kirin iz vlastite proizvodnje, a danas ih koristi u gotovo svim svojim modelima. Proizvodi ih Huaweijeva podružnica HiSilicon, temeljene su na tehnologiji Cortex mikročipova britanske tvrtke ARM. Ako i ARM uskrati pristup svojoj tehnologiji, Huawei će morati razviti vlastiti derivat te arhitekture mikroprocesora.P30 Pro, kakav je danas, vjerojatno će u budućnosti ostati zabilježen kao jedan od zadnjih primjeraka kada je proizvodnja mobitela jo Jš uvijek bila globalni posao.

iFixit

Huawei: 'Osmislit ćemo vlastiti operacijski sustav'

U kontekstu otkazivanja suradnji ključnih kompanija za njihove uređaje, iz Huaweija su najavili da će kompanija sama osmisliti operacijski sustav za pametne telefone i laptope koji će već ovu jesen biti spremni za korištenje, prenosi CNBC.

Ipak, kako su naglasili u kompaniji, to će se dogoditi samo ako će Huaweiju u potpunosti biti zabranjeno služiti se Googleovim i Microsoftovim softverima. (Lea Balenović)

Panasonic obustavlja suradnju

Japanski Panasonic još je jedan u nizu kompanija koja je odlučila obustaviti suradnju s Huaweijem. Iz Panasonica su izjavili, kako piše BBC, da se zabrana odnosi na proizvode koji sadrže 25 ili više posto materijala koji dolazi izi SAD-a. Preciznije, ta će japanska tvrtka prestati isporučivati određene dijelove za Huaweijeve mobitele.

- Panasonic je u internoj objavio najavio kako bi trebao obustaviti transakcije s Huaweijem i njihovih 68 podružnica koje su zabranjene od strane američke vlade - poručili su. (Lea Balenović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:30