Pet trendova u auto-industriji

'Pametni' vjetrobrani vozačima će davati informacije, a crne kutije poboljšat će sigurnost

Joško Rogulj, programski direktor u GlobalLogicu
 GlobalLogic

Razvoj tehnologije iz temelja mijenja automobilsku industriju: dok je za Boeing 787, primjerice, potrebno napisati 15 milijuna linija koda, a za Google Chrome oko pet milijuna, danas je normalno da u automobilima postoji i po 100 milijuna linija koda. Stoga je tim stručnjaka zagrebačkog GlobalLogica, koji razvija softver za svjetske auto brendove, u suradnji s kolegama iz Poljske definirao pet tehnoloških trendova koji će u sljedećim godinama obilježiti automobilsku industriju.

"Automobilska industrija trenutno prolazi kroz revolucionarne promjene, između ostalog i zbog digitalne transformacije, kao i najnovijih tehnologija koje znače sigurne i brze komunikacijske kanale, sustave pomoći pri vožnji, elektromobilnost i umjetnu inteligenciju. Primjena inovativnih tehnologija znači da se automobilsko tržište može promijeniti do neprepoznatljivosti u sljedećih nekoliko godina. Upravo zahvaljujući tim tehnologijama možemo pretpostaviti da ćemo se uskoro moći voziti u potpuno autonomnom automobilu", ocijenio je Joško Rogulj, programski direktor u GlobalLogicu.

Definirani se trendovi, priopćili su iz GlobalLogica, temelje na softveru iz područja industrije 4.0, proširenoj stvarnosti i internetu stvari. Primjerice, standard će postati automobili koji imaju LCD i AR ekrane s tekućim kristalima, koja je već uobičajena u modernim vozilima, a u nadolazećem će razdoblju omogućiti upotrebu vjetrobranskog stakla za prikazivanje svih informacija. To će, ističu u GlobalLogicu, vozačima omogućiti da voze automobil i istodobno provjeravaju podatke, a da ne miču pogled s ceste, čime će se povećati sigurnost vozača i putnika. Korištenjem tehnologija proširene stvarnosti na vjetrobranskom će se staklu prikazivati i informacije o događajima u prometu, kao što su udaljenost od drugog vozila ili pješaci koji prelaze cestu.

Drugi trend koji će obilježiti automobilsku industriju bit će crne kutije i novi sigurnosni sustavi u vozilima, ističu u GlobalLogicu. Postavljanje crnih kutija postat će standard a proizvođače automobila, a one će morati pružati informacije u razdoblju od 20 sekundi prije nesreće. Razvijaju se i drugi sustavi, poput otkrivanja pješaka ili automatskog podešavanja brzine prometnim ograničenjima. Nova pravila o sigurnosnim sustavima vozila, na kojima sada radi Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu, na snagu bi trebala stupiti najkasnije 2022. godine.

Treći trend u razvoju automobilske industrije bit će V2X komunikacija, koja omogućuje vozilu komunikaciju s bilo kojim uređajem putem posebnim prijenosnih modula i prometnih senzora. Stoga je, ističu u GlobalLogicu, moguć kontakt između dva i više vozila, vozila s električnom mrežom ili identifikacija prometnih znakova, kao i vozila s ljudima.

Četvrti je trend autonomna vožnja, koja automobilu omogućuje da prevlada određene rute bez intervencije vozača i ispravno izvodi manevre, poput kočenja ili parkiranja. To se već naveliko testira u automobilskoj industriji, ističu u GlobalLogicu.

Peti trend je carsharing. Usluge dijeljenja vozila već se koriste, a u budućnosti će se, zahvaljujući mobilnim aplikacijama, koristiti još i više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:31