Made in Savska

Oni su prošireni tim tech divova: 'Tamo nitko ne može ožednjeti, a da mi za to ne znamo'

Krenuli su 2013. godine, a danas posluju s nekim od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija
Nikola Jakić, Luka Drezga, Ivan Božić
 Davor Pongračić / CROPIX

Oni prodaju intelekt, a ne materijalni proizvod s trake. Poslovanje modernih developerskih kompanija vezano je uz kod i dizajn, koje isporučuju klijentima kako bi njihovi proizvodi mogli funkcionirati.

Za razliku od klasičnih startup kompanija koje posluju uz veliku medijsku pozornost i hype, agencijski biznisi ostaju nekako u pozadini dok neumorno izvoze svoja softverska rješenja. Tako je i s Ars Futurom, relativno mladom zagrebačkom developerskom kompanijom, čije smo urede posjetili, a koji za klijente proizvode web i mobilne aplikacije, kojekakva softverska rješenja.

Pametne fontane

Primjerice, upravo su za Bevi, “smart water dispenser” kakav imaju u uredima najveće tehnološke kompanije, poput Googlea, Facebooka i TripAdvisora, razvili softverska rješenja u rasponu od onih koje korisniku omogućuju da kontrolira aparat i miješa vodu s različitim voćnim aromama, do onih koji američkom klijentu koji stoji iza Bevija osiguravaju da mogu u stvarnom vremenu pratiti što se događa s aparatima diljem SAD-a.

Gdje, možda, nedostaje limuna ili maline, a gdje je aparat eventualno pokvaren. S klijentima ostaju u dugotrajnom odnosu, umjesto da isporuče zahtjev i nestanu iz njihovih života i poslovanja.

- Mi radimo više kao prošireni tim tih kompanija nego kao project based tim. Otuda dolazi stabilnost kompanije jer računaš na stalne prihode i suradnju, a i tim je više motiviran kad je duboko uključen u projekt, zato što ima osjećaj da radi nešto svoje. Sa svim našim klijentima imamo dugoročan i kvalitetan odnos i oni nam vjeruju pri razvoju projekta. Zajedno razvijamo i strateške planove, gradimo partnerski odnos, što je kvalitetnije iz perspektive zaposlenika i klijenta, puno bolje nego odraditi posao i otići - navodi Ivan Božić, direktor i suosnivač Ars Future, na čije se riječi nadovezuje Nikola Jakić, njegov nekadašnji kolega s FER-a i današnji direktor kompanije.

- Krenuli smo 2013. godine. Ivan i ja smo se upoznali na faksu, gdje smo odradili neke vlastite projekte, kao i projekte za tvrtke. Počeli smo razmišljati o vlastitom biznisu i jednostavno smo krenuli. Mogli smo riskirati jer smo bili bez žena, djece, kredita pa smo rekli: ‘Ajmo probati. Ako ne upali, uvijek možemo biti developeri u nekoj tvrtki, posla uvijek ima - prisjeća se Jakić, dodajući da su u početku imali nekoliko domaćih klijenata. Prave su stvari, međutim, počele kad su preko lanca poznanstva i preporuka došli do prvog američkog klijenta. On ih je preporučio dalje, a Ars Futura se uskoro prometnula u jednu od važnijih developerskih kompanija u ovom dijelu Europe. Godine 2018. našli su se na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe za tu godinu, s još sedam domaćih tehnoloških kompanija, ostvarivši rast od 914 posto. Danas, među ostalim, rade i s Activision Blizzardom, kojemu pomažu u organizaciji gejmerskih liga i eventa.

Milijuni gejmera

- Četiri godine surađujemo s njima, a odrađujemo im stvari poput dizajna streaming servisa, aplikacija i web stranica, gdje korisnici konzumiraju videosadržaj, odnosno prate ostale igrače koji igraju određenu igru. Osim toga, napravili smo im aplikaciju za organizaciju amaterskih i profesionalnih turnira, a upravo pomažemo u razvijanju službene stranice i aplikacije za njihovu Call Of Duty ligu. Razvili smo im i interni sustav koji olakšava praćenje svih tih aktivnosti - navodi Luka Drezga, direktor operacija u Ars Futuri, pa nastavlja o tome kako usko surađuju s njihovim produkt-timom, s kojim cijelo vrijeme komuniciraju. Onaj tko ubuduće bude “streamao” Call Of Duty na njihovim službenim stranicama, s milijunima drugih igrača, posjetit će web stranicu koja je idejno nastala na Savskoj cesti u Zagrebu.

Posao je s prvim američkim klijentima kojima su opravdali povjerenje počeo bujati pa direktor Ivan Božić nastavlja o tome kako je morao prekinuti s faksom.

- Uz studij se može raditi, ali ne i biti direktor - ubacuje se Nikola Jakić, dodajući da je tijekom godina Ars Futura rasla sporo i staloženo. Danas imaju 26 zaposlenih, redom developera koji su raspodijeljeni u pet timova, a tu je i office management te content tim. Projekti se rade paralelno i uvijek postoji još jedna linija koda koju treba napisati, još jedan brainstorming session, sve kako bi njihov klijent imao bolji, pouzdaniji i funkcionalniji proizvod.

Odradiš posao

- Sad već imamo iskustva u gradnji i shipanju digitalnih proizvoda, klijenti nam vjeruju i znaju da znamo procijeniti što može uspjeti, a što ne, i rado s nama rade dalje na gradnji njihovih daljnjih inicijativa i koraka. To povjerenje između nas i klijenta najvažnije je što imamo u Ars Futuri. Inače dobiješ brif bez previše uputa inputa i odradiš posao. Ovo je drukčije, jer mi s njima gradimo proizvod - komentira direktor operacija Drezga, dodajući da mnogi od tih klijenata imaju vlastite software development timove, no ipak se okreću i Ars Futuri pri razvoju svojih proizvoda.

- Znaju da smo kvalitetni, a kako imamo drukčiji standard od Amerikanaca, shvaćaju da smo isplativiji. Hrvatska proizvodi odlične programere koji razmišljaju na specifični način i klijenti to cijene. Bliski smo im i kulturološki, imamo sličan način razmišljanja - govori Nikola Jakić, dodajući da Ars Futura danas ima klijente iz gaming, medicinske, transportno-logističke industrije te Internet of Things industrije. Potonja označava povezivanje uređaja putem interneta. Spajanje uređaja može biti bežično i omogućava nove mogućnosti za međusobnu interakciju te donosi nove mogućnosti kontrole uređaja, kao praćenje te pružanje naprednih usluga. To mogu biti primjerice hladnjaci, perilice ili razni sigurnosni sustavi, a u Ars Futuri proizvode se softwarei koji omogućuju takvim proizvodima da rade.

Inovacijski labos

- Radimo i s Harvardom. Točnije, s njihovim Innovation Labom, što je dio sveučilišta gdje se okupljaju bivši i sadašnji studenti te razvijaju svoje startup projekte. To je, zapravo, startup inkubator Harvarda, a mi radimo njihov cijeli menadžment, web stranicu i internu aplikaciju. Dakle, sustav kojim administriraju sve timove, članove, uz koji imaju uvide u investicijske runde i ostalo. Radimo im sve što je potrebno za organizaciju takvog sustava i djelujemo kao prošireni tim njihova development tima - govori Ivan Božić, suosnivač i direktor kompanije Ars Futura, čije se usluge u inozemstvu cijene s razlogom jer kupcu osiguravaju odličan omjer kvalitete i cijene. Ars Futura očito je odlično iskoristila veliku potražnju za developerskim uslugama na svjetskom tržištu, relativno povoljnu cijenu rada domaćih programera i činjenicu da danas svi trebaju svoju mobilne ili web aplikacije te web stranice.

No, osim objektivnih okolnosti koje im idu na ruku, riječ je o posebnom odnosu prema klijentima koji uvijek ističu, a koji im je otvorio brojna vrata i donio mnoge preporuke.

- Sadašnjem klijentu otvoreno smo poručili da se ne možemo trenutačno surađivati na jednom projektu, jer nemamo odgovarajuću osobu koja bi ga pratila te da ćemo se javiti kad je nađemo. Javili smo se nakon tri mjeseca, kad smo je pronašli i počeli raditi. Klijentu je bilo drago što smo se tako brinuli za njega. Mogli smo uzeti posao, gledajući kako ćemo naplatiti x dolara po satu, ali nismo. Mogli bismo zaraditi takvim pristupom, ali morali bismo se posvetiti tome i drugi bi projekti patili te bismo na brzinu angažirali ljude umjesto da tražimo profil osobe koja nam odgovara - zaključio je Jakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:04