Shift Money

Oduševio žiri! Mladić osmislio platformu za financiranje obnovljivih izvora energije

Hrvati i dalje teško mijenjaju navike plaćanja, a i banke sporo uvode promjene u svoje poslovanje
Mislav Javor, osnivač blockchain startupa AMPnet
 Shift Money

Pomoć energetskim zajednicama da prikupe sredstva za ulaganje u obnovljive izvore energije pokazala se kao pobjednička ideja natjecanja konferencije Shift Money održane u zagrebačkoj Laubi. Mislav Javor, osnivač blockchain startupa AMPnet, osmislio je platformu za crowdfunding za zajednice koje se bave kupnjom i prodajom električne energije na veleprodajnom tržištu i time oduševio žiri konferencije.

Pynk je zauzeo drugo mjesto, a riječ je o servisu koji investitorima daje savjete o ulaganju uvažavajući mišljenja raznih financijskih stručnjaka u kombinaciji sa zaključcima umjetne inteligencije, čija je zadaća procijeniti kome vjerovati. Kako su priopćili organizatori konferencije, na trećem se mjestu natjecanja Shift Money Startup Challenge našla budućnost bankarstva u jednoj aplikaciji. Preciznije, startup Sync, tvrde, korisniku olakšava da sve svoje račune vodi u samo jednoj aplikaciji.

Naime, iako i dalje većina Hrvata više voli papirnati novac, u Lijepoj našoj raste broj bezgotovinskih plaćanja, a jasan pokazatelj toga skok je korisnika aplikacije za plaćanje Revolut. Kako se pohvalila Elena Lavezzi iz te kompanije, od svibnja do studenog u Hrvatskoj je broj njihovih korisnika porastao sa 20.000 na 70.000. Usto, danas je sitne iznose u dućanu sve normalnije plaćati karticama, a do prije samo nekoliko godina, prisjetili su se sudionici konferencije, nije bilo tako.

No, Hrvati i dalje teško mijenjaju navike plaćanja, a i banke sporo uvode promjene u svoje poslovanje, primijetili su sudionici. Razloge za to Lennast Koopmans iz Magniusa pronašao je u IT timovima banaka koji nemaju dovoljno znanja za samostalne inovacije. S druge pak strane, smatra Dejan Davidović iz Kriptomata, kompanije koja se bavi slanjem i primanjem kriptovaluta, veći je problem što financijske institucije nisu otvorene za suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 03:48