Lisica u kokošinjcu

Odluka koja će šokirati ili oduševiti: Napokon je poznata sudbina Huaweija u Britaniji

„Naći ćemo rješenje koje će nam omogućiti ostvarenje oba cilja”, rekao je britanski premijer.
Ilustracija, prosvjed protiv 5G mreže
 NurPhoto

Britanski premijer Boris Johnson danas će odlučiti hoće li kineski Huawei sudjelovati u uvođenju 5G mobilne mreže Velike Britanije, čime bi riskirao narušavanje odnosa sa SAD-om ili Kinom uoči brexita.

Johnson će održati sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem će biti dane preporuke o Huaweijevoj ulozi.

Odluka će oduševiti ili šokirati jedno od dva najveća svjetska gospodarstva. Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa strahuje da bi Kina mogla upotrebljavati Huawei za krađu zapadnjačkih tajni, dok Peking upozorava da će blokiranjem kompanije Velika Britanija naštetiti kineskim investicijama u otok.

Johnson je u ponedjeljak rekao kako je moguće biti u tijeku s novom tehnologijom 5G-a i bez ugrožavanja nacionalne sigurnosti ili "dubokog obavještajnog odnosa" s SAD-om.

„Naći ćemo rješenje koje će nam omogućiti ostvarenje oba cilja”, rekao je britanski premijer.

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei priopćio je kako SAD želi spriječiti njegov ulazak u britansku 5G mrežu, jer nijedna američka kompanija ne može ponuditi takvu tehnologiju po konkurentnim cijenama.

Huawei u Britaniji, kao lisica u kokošinjicu

Izvori su Reutersu prošlog tjedna rekli da su viši britanski dužnosnici predložili da se Huaweiju dodijeli ograničena uloga u izgradnji 5G mreže. To bi bio „proračunati kompromis”, koji bi se Washingtonu mogao predstaviti kao oštro ograničenje, ali bi ga britanski operatori koji već koriste opremu tvrtke mogli prihvatiti.

Bivši konzervativni čelnik odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat usporedio je dopuštenje pristupa Huaweija britanskog 5G mreži s „puštanjem lisice u kokošinjac kad ustvari treba čuvati ogradu”.

No, telekomunikacijske tvrtke su upozorile da bi ih potpuna zabrana Huaweija koštala milijarde dolara, kao i odgodu uvođenje 5G-a. Time bi bile ostavljene da se oslone na švedski Ericsson i finsku Nokiju, jedine glavne konkurente kineskom gigantu.

Britanska obavještajna služba kritizirala je Huawei zbog neuspješnog rješavanja sigurnosnih propusta u svojoj opremi, no također je priopćila da nije pronašla dokaze o državnoj špijunaži.

Bivša britanska premijerka Theresa May prošle se je godine, prije odlaska s dužnosti, složila da Huaweiju treba blokirati ulazak u temeljne dijelove 5G mreže, ali da mu se može omogućiti ograničeni pristup dijelovima koji nisu toliko bitni.

Odluka: Huaweiju ograničen pristup. Predsjednik Zhang: 'Zadovoljni smo'

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je održao sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem je donesena odluka o omogućavanju ograničena pristupa kineskom Huaweiju u budućem razvoju britanske 5G mreže.

U najvećem testu njegove post-brexitovske vanjske politike Johnson je odlučio da će „dobavljači visokog rizika” biti isključeni iz osjetljive jezgre mreže, a postojat će i 35-postotno ograničenje njihove uključenosti u u dijelove koji nisu toliko bitni.

Iako britanska vlada Huawei nije spomenula po imenu, u njezinu priopćenju navedeno je da će „dobavljači visokog rizika” biti isključeni iz svih ključnih mreža i osjetljivih lokacija poput nuklearnih postrojenja i vojnih baza.

„Ovo je specifično rješenje za Veliku Britaniju iz razloga specifičnih za Veliku Britaniju i odluka je temeljena na izazovima s kojima smo trenutno suočeni”, rekla je ministrica za digitalne tehnologije, kulturu, sport i medije Nicky Morgan.

Nacionalni centar za cyber sigurnost proveo je tehničku i sigurnosnu analizu kojom je dana detaljna procjena onoga što je potrebno učiniti za zaštitu digitalne infrastrukture na otoku. Centar je objavio iz smjernica u kojima su navedeni praktični koraci koje telekomunikacijski operatori trebaju poduzeti kako bi proveli vladinu odluku i smanjiti visoki rizik u 5G mrežama.

Današnja britanska odluka sigurno neće dobro sjesti vladi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji strahuje da bi Kina mogla upotrijebiti Huawei za krađu tajnih informacija i koja je upozorila da bi mogla smanjiti intenzitet britansko-američke obavještajne suradnje ako London omogući pristup Huaweiju.

S druge strane, Huawei je odlukom zadovoljan.

Potpredsjednik Huaweija Victor Zhang rekao je da je odlukom britanske vlade Huaweiju potvrđeno da može nastaviti raditi s klijentima na uvođenju 5G-a.

„Ova odluka utemeljena na dokazima rezultirat će naprednijom, sigurnijom i isplativijom telekomunikacijskom infrastrukturom prikladnom za budućnost. Time je Velikoj Britaniji omogućen pristup vodećoj svjetskoj tehnologiji te joj osigurava konkurentno tržište”, rekao je Zhang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:47