Kako se zaštititi?

Od '12345' do Supermena: Evo koje lozinke treba izbjegavati kako bi imali sigurniji račun

Većina korisnika unatoč sve većem broju upozorenja i dalje ne zna kako pravilno zaštititi svoje podatke
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Korištenje jednostavnih lozinki na online računima jedna je od najvećih propusta korisnika, tumače stručnjaci. Upotrebom onih najčešće korištenih i najjednostavnijih, vaš račun podložniji je hakerskim napadima. Dok se za zaporke koristi apsolutno sve, od običnog niza brojeva, preko osobnih imena, najdražih klubova, pjevača i filmova, pa sve do datuma rođenja, korisnici upozoravaju kako su upravo one najveći problem prilikom provala.

- Odabir sigurne i jake lozinke jedino je što korisnik može učiniti kako bi se u nekoj mjeri zaštitio da hakerskih napada – ističe stručnjak Troy Hunt.Većina korisnika unatoč naprednoj tehnologiji i sve većem broju upozorenja i dalje ne zna kako pravilno zaštititi svoje podatke, a čak 42 posto korisnika i dalje strahuje od moguće krađe ili gubitka novca na internetu.

Unatoč strahu, oni i dalje koriste neke od najčešćih lozinki, poput niza brojeva '12345', '123456789' i '1111111' ili pak riječi kao što su 'qwerty', 'password' odnosno 'lozinka'. Kada je riječ o upotrebi imena, globalno gledano, najučestalije ime je 'Ashley', slijede ga 'Michael', 'Daniel', 'Jessica' te 'Charlie'.

Kako navodi Independent, Liverpool je jedan od najčešće korištenih nogometnih klubova. Uz njega, nerijetko se javljaju Chelsea, Arsenal i Everton. Od pjevača ili glazbenih grupa najomiljeniji su 50 cent, Eminem, Metallica i Slipknot. S druge pak strane, Supermen se pojavljuje kao najomiljeniji superheroj prilikom kreiranja lozinke, a među top pet smjestio se i njegov vječni rival Batman.

Kako bi korisnici u nekoj mjeri izbjegli hakerske napade stručnjaci preporučuju da prilikom kreiranja svoje lozinke ipak koriste kombinaciju triju njima pamtljivih riječi. One, nužno ne moraju imati neko značenje, ali važno je da ih sam korisnik može lako upamtiti i se u svakom trenutku može sjetiti koje je riječi upotrijebio te kojim ih je redoslijedom složio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:31