Novi rekorder

Novi 'Osvetnici' ruše sve rekorde, već zaradili 1,2 milijarde dolara

23 blockbustera koji su trajali cijelo desetljeće, počevši s “Iron Manom” 2008., prikupili su 19 milijardi dolara
Avengers: Infinity War
 Film Frame // Marvel Studios

Novi film Marvel studija “Osvetnici: Završnica” (Avengers: Endgame) zaključio je vikend s rekordnom zaradom od 1,2 milijarde dolara na svjetskim kino blagajnama.

Od početka kino prikazivanja u srijedu do sad, zadnji nastavak Avengers sage, za dva puta je prešišao kino debi svojeg prethodnika i dosadašnjeg rekordera “Osvetnici: Rat beskonačnosti” koji je lani u prvim danima prikazivanja zaradio 641 milijun dolara, prenosi CNN.

Također, Osvetnici su u prva tri dana bili i najposjećeniji film u Kini gdje su prikupili 217 milijuna dolara.

U svjetlu tih podataka “Završnica” bi do kraja prikazivanja mogla s trona skinuti veliku trojku najunosnijih filmova svih vremena - Avatar s 2,7 milijarde dolara, Titanic 2,1 milijardu dolara i Ratove zvijezda: Sila se budi s 2,05 milijarde dolara. Ako je suditi po prvom danu prikazivanja u SAD-u i Kanadi, to je izvjesno. Skupio je na tamošnjim kino blagajnama u samo jednom danu 156,7 milijuna dolara, a to je za čak 37 milijuna dolara više od prethodnog jednodnevnog rekordera, Ratova zvijezda 'Sila se budi'.

Iz Disneya, krovne kompanije Marvel studija, u subotu su izjavili da očekuju da će ukupna vikend zarada “Završnice” u SAD-u biti oko 300 milijuna dolara. No američki su kino polaznici premašili i njihove optimistične prognoze pa su novi Osvetnici ovog vikenda ostvarili rekordnih 350 milijuna dolara u prihodima, što je u SAD-u slučaj bez presedana. Time su za 100 milijuna dolara premašili trenutnog vikend rekordera, opet “Rat beskonačnosti”.

Zadnji u nizu trosatni nastavak donosi konačno razrješenje i obračun s “zlikovcem” Thanosom, a ujedno je i završetak serijala od ukupno 23 blockbustera koji su trajali cijelo desetljeće, počevši s “Iron Manom” 2008. godine, a koji su prikupili ukupno 19 milijardi dolara na kino blagajnama diljem svijeta.

Kritika i kino polaznici, ako je suditi prema ocijeni na filmskoj stranici Rotten Tomatos, zasad je oduševljena i daje “Završnici” visokih 96 posto.

TOP 5 FILMOVA S NAJVEĆOM ZARADOM U POVIJESTI

1. AVATAR

Početak prikazivanja: prosinac 2009.

Redatelj: James Cameron

Zarada: 2,788 milijardi USD

2. TITANIC

Početak prikazivanja: studeni 1997.

Redatelj: James Cameron

Zarada: 2,187 milijardi USD

3. RATOVI ZVIJEZDA: SILA SE BUDI

Početak prikazivanja: prosinac 2015.

Redatelj: J. J. Abrams

Zarada: 2,068 milijardi USD

4. OSVETNICI: RAT BESKONAČNOSTI

Početak prakazivanja: travanj 2018.

Redatelj: Anthony Russo, Joe Russo

Zarada: 2,048 milijardi USD

5. JURSKI SVIJET

Početak prikazivanja: lipanj 2015.

Redatelj: Colin Trevorrow

Zarada: 1,671 milijarda USD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:45