Novo doba

Novi autonomni e-Golf modeli odsad će prometovati ulicama Hamburga

Njemačka je u većini svojih gradova omogućila testiranje autonomnih vozila
Autonomni e-Golf
 Fabian Bimmer / REUTERS

Pet Volkswagenovih autonomnih e-Golf modela pušteno je u promet na ulicama Hamburga.

Novi modeli sposobni su samostalno obavljati sve vozne funkcije bez ljudske interakcije. No, zbog još uvijek nove i nedovoljno razvijene tehnologije te nepredvidljivosti prometa, potreban je nadzor vozača.

Automobili trenutno mogu samostalno voziti unutar jednog gradskog bloka, odnosno radijusa od tri kilometra, koji podržava svu potrebnu infrastrukturu. Iz Volkswagena poručuju, kako će do 2020. godine prometnu rutu povećati na šest kilometara

Stručnjaci koji su radili na njihovom razvoju tumače kako je procesorska jačina kontrolnog sustava automobila jednaka jačini 15 laptopa i omogućava protok informacija od 5 gigabajta u minuti. Također, svako vozilo opremljeno je s 11 laserskih skenera, sedam radara i 14 kamera.

- Kako bi prometnovanje autonomnim vozilima u budućnosti učili još sigurnijim prije svega moramo iraditi na razvoju 'pametnih gradova', ali i poboljšanju cjelokupne tehnologije – ističe glavni direktor Volkswagenovog odjela za istraživanje, Axel Heinrich.

Prema navodima CNN-a, Volkswagen će uskoro krenuti s testiranjem autonomnih vozila četvrte razine u svim većim njemačkim gradovima.

Inače, Njemačka je u većini svojih gradova omogućila testiranje autonomnih vozila. Tako se, takva vozila dobro došla u Berlinu, Braunschweigu, Dresdenu, Düsseldorfu, Ingolstadtu i Münchenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:32