Sugurnosni uvjeti

Njemačka vlada dala zeleno svjetlo Huaweiju za sudjelovanje u izgradnji njihove 5G mreže

Huawei će morati, isto kao i ostale kompanije, ispuniti sigurnosne uvjete ako želi sudjelovati u projektu
 Piroschka Van De Wouw / REUTERS

Njemačka vlada ne namjerava kineskoj kompaniji Huawei zabraniti sudjelovanje u izgradnji mobilne mreže 5G, priopćeno je u ponedjeljak u Berlinu.

"Njemački pristup je bio i ostat će da u gradnji mreže mogu sudjelovati sve kompanije koje ispune sigurnosne uvjete", rekao je jedan predstavnik njemačke vlade, a prenio Reuters.

Dnevnik Handelsblatt je prije toga javio kako njemačka vlada neće zbog sigurnosnih dvojbi isključiti kinesku kompaniju Huawei iz utrke za dobivanje licenci za gradnju 5G mreže.

"Huawei će morati, isto kao i ostale kompanije, ispuniti sigurnosne uvjete ako želi sudjelovati u projektu", prenosi se nadalje stajalište njemačke vlade.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer su još na proljeće pojasnili kako neće biti klauzula koje bi Huaweiju branile pristup natječaju za 5G mrežu.

Huawei se, s druge strane, posebice u SAD-u nalazi na stalnom udaru kritika pod optužbom da radi u korist kineske vlade.

I u Njemačkoj se pojavila bojazan da bi Huawei mogao osjetljive podatke koje će se prenositi G5 mrežom prosljeđivati kineskim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:08