Smjena radne snage

Nakon krize kompanije bi mogle zapošljavati robote, a ne ljude: 'Oni neće dobiti virus'

Stručnjaci smatraju kako jednom kada pandemija završi, više neće biti povratka na staro
Amazon je među prvima uveo tehnologiju plaćanja bez blagajni
 Profimedia, MAXPPP

- Oni ne mogu dobiti virus – poručio je izvršni direktor kompanije AMP Robotics Matanya Horowitz komentirajući trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Brojni stručnjaci iz područja robotike smatraju kako bi nastupanje ovog virusa moglo biti ključno za uvođenje robota u sve veći broj pogona zbog čega bi u ovom sektoru bez posla mogao ostati veliki broj ljudi.

- Kompanije koje su do sada planirale ‘zaposliti’ jedan ili dva robota, nakon ove pandemije sigurno će razmisliti još jednom – istaknuo je Horowitz, dodajući kako će se uskoro cijeli ovaj proces početi odrađivati i puno brže.

Njegovo mišljenje dijeli i profesor Richard Park sa Sveučilišta u Clemsonu koji smatra da, jednom kada se pandemija završi, više neće biti povratka na staro jer bi se i svijest ljudi mogla djelomično promijeniti te bi i kritičari robotizacije mogli uvidjeti prednosti robota.

- Ova će kriza potaknuti potpunu digitalizaciju naših svakodnevnih radnji. Uskoro bi se sve moglo digitalizirati – kazao je.

Kako prenosi New York Times, stručnjaci smatraju da će se najveća promjena dogoditi upravo u trgovačkim lancima, ali i malim dućanima koji bi u budućnosti u sve većoj mjeri mogli primjenjivati princip Amazonovih trgovina bez blagajnika. Naime, te su trgovine pod nadzorom kamera i senzora koji reguliraju broj kupaca. Osim toga, u Amazon Go trgovinama se ne koristi ni gotovina ni kartica već se novac skida direktno s računa kupaca koji su se s njim registrirali na samom ulasku. Da su ove trgovine potpuno automatizirane vidljivo je iz toga što osim blagajni, u njima nema potrebe za skeniranjem proizvoda jer sve što kupci uzmu prati veliki broj kamera, te proizvod odmah zaračunavaju na račun kupca.

Sličan princip možemo vidjeti i u hrvatskim trgovinama koje koriste brze blagajne na kojima kupci sami skeniraju i plaćaju račune.

Osim trgovina, najveća transformacija radne snage mogla bi se dogoditi i u reciklažnoj industriji. Iako je veći dio poslovanja u reciklažnim dvorištima već sada automatiziran, zbog same prirode posla kao i straha od zaraze, te niskih plaća, radnike bi i ovdje uskoro mogli zamijeniti roboti, navode stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 10:34