Transakcije

MOL preuzimanjem Aurora Grupe ušao u posao miješanja reciklirane plastike

Miješanje plastike i recikliranje ključna su područja definiranima u strategiji MOL-a za 2030.
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

MOL Grupa je potpisala kupoprodajni sporazum o preuzimanju Aurore, proizvođača recikliranih plastičnih spojeva s proizvodnim pogonima koji se nalaze u blizini klastera za automobilsku industriju i preradu plastike u Baden-Württembergu u Njemačkoj. Transakcija još mora biti odobrena od strane regulatora tržišnog natjecanja, priopćili su iz mađarske kompanije.

Aurora je srednje velika njemačka tvrtka sa sjedištem u Neuensteinu, s jedinstvenim i učinkovitim konceptom rada koji podrazumijeva prikupljanje industrijskog plastičnog otpada, ponovno mljevenje i miješanje te u konačnici opskrbljivanje automobilske i drugih industrija. Portfelj tvrtke uglavnom se sastoji od inženjerske plastike i spojeva temeljenih na recikliranom polipropilenu.

U MOL-u ističu da će ovim ulaganjem biti u stanju ponuditi široki raspon visokokvalitetnog poliamida, polipropilena i drugih spojeva temeljenih na recikliranju, čime će nadopuniti svoj postojeći portfelj djevičanskog polipropilena.

„U skladu sa strategijom MOL-a za 2030. ostvarili smo još jedno veliko postignuće u nastojanju da postanemo vodeća kemijska tvrtka u regiji SIE. Ovo partnerstvo omogućit će nam rast i pružiti dodatnu vrijednost našem petrokemijskom poslovanju te osnažiti našu poziciju na tržištu dobavljača za automobilsku industriju. Kao afirmirani proizvođač polimera planiramo iskoristiti snagu našeg integriranog poslovnog modela, a istovremeno zadržati fleksibilnost Aurore kao neovisnog proizvođača plastičnih spojeva. Istovremeno, poslovni profil Aurore nadopunjuje naše inicijative u sektoru recikliranja i potvrđuje našu predanost održivosti i kružnom gospodarstvu“, istaknuo je Ferenc Horvath, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Rafinerije i marketing.

Gerhard Schweinle, osnivač i član Uprave Aurore, istaknuo je kako su u MOL Grupi našli partnera koji teži održivom razvoju i inovacijama kao i Aurora. "Uvjereni smo da je MOL idealni partner našoj tvrtki u razvoju naših ambicioznih ciljeva u odnosu na održivost i zaštitu okoliša, još intenzivnije nego do sada. Kao dio MOL Grupe, jednog od vodećih dobavljača polimera u Europi, Aurora će nastaviti obogaćivati svoje znanje u obradi inženjerske plastike. Naš široki raspon održivo proizvedenih proizvoda i MOL-ovo dugogodišnje iskustvo omogućit će nam da još intenzivnije radimo na zaštiti naših sirovinskih resursa i smanjimo opterećenje na okoliš. Zajedno s MOL-om nastavit ćemo Aurorinu priču o uspjehu i dodatno ubrzati naš rast.“, istaknuo je Schweinle.

Jedan od temeljnih elemenata strategije MOL Grupe za 2030. proširenje je petrokemijskog lanca vrijednosti tvrtke. Shodno tome, MOL u petrokemijske i kemijske razvojne projekte planira uložiti oko 4,5 milijarde dolara do kraja idućeg desetljeća. Miješanje plastike i recikliranje među ključnim su područjima definiranima u strategiji MOL-a za 2030., a automobilska industrija strateški je sektor u kojem i MOL i Aurora prepoznaju rastuću potražnju za recikliranim materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:07