Domaća pamet

Mladići razvili aplikaciju protiv koronavirusa: 'Naš sustav prepoznaje zdrava pluća'

Ideju je već iznio, kaže, pulskoj Općoj bolnici s kojom je počeo već suradnju oko jednog projekta
Kristijan Šarić
 Goran Sebelic / CROPIX

Svaka pomoć u ovakvoj dosad neviđenoj situaciji oko pandemije je dobrodošla. Zato su mladi informatičari iz Pule - Kristijan Šarić i Matija Plastić odlučili svoje znanje usmjeriti u stvaranje aplikacije koja bi mogla u budućnosti pomoći medicinskom osoblju da prepozna oboljenje zbog koronavirusa putem rendgenske slike pluća.

- Firma smo iz Pule koja se primarno bavi umjetnim inteligencijom i strojnim učenjem, te razvojem aplikacija koje koriste te tehnologije. Htjeli bismo to znanje i iskustvo iskoristiti za pomoć u situaciji s COVID-19 virusom. Razvili smo model strojnog učenja koji bi mogao pomoći doktorima pri dijagnozi COVID-19 pacijenata. Model je treniran da na rendgenskoj snimci pluća prepozna radi li se o zdravim plućima, upali pluća ili COVID-19, priča nam 33-godišnji Kristijan Šarić koji je prije tri godine otvorio tvrtku Exactbyte te zaposlio 28-godišnjeg Matiju te još jednu studenticu. Govori nam da je s pripremom ove aplikacije koja bi mogla jednog dana pomoći medicini krenuo prije nego je epidemija počela u Hrvatskoj, i to na način da je uzeo više rendgenskih slika pluća kod oboljelih od koronavirusa, zatim zdravih pluća, te pluća onih koji imaju upalu pluća.

- Uzeo sam rendgenske slike koje sam našao na internetu. Radi se o 70-tak slika rendgena oboljelih od koronavirusa. Isto tako, iskoristio sam i 500 slika zdravih pluća te skoro 4500 slika pluća s upalom pluća. Program koji smo razvili koristi te slike za testiranje i provjerava stanje na osnovu prepoznavanja slika, objašnjava nam mladi pulski informatičar. Međutim, da bi aplikacija zaživjela i funkcionirala kako treba, veli da mu treba puno više slika pluća oboljelih od koronavirusa zbog čega traži suradnju sa zdravstvenim institucijama. A cilj je da te slike implementiraju u web aplikaciju u koju bi dali pristup doktorima i bolnicama.

-Tu bi oni mogli poslali rendgensku snimku, te bi povratno dobili informaciju od sustava radi li se o zdravim plućima, upali pluća ili COVID-19, te obilježen dio snimke po kojoj je sustav donio zaključak, kako bi isti mogli verificirati. Primjenu vidimo u tome da ako situacija eskalira, i bude potrebno brzo podijeliti pacijente s respiratornim problemima na one koji su nosioci i one koji nisu, moći će to napraviti relativno brzom pretragom, priča nam Kristijan.

Ideju je već iznio, kaže, pulskoj Općoj bolnici s kojom je počeo već suradnju oko jednog projekta prije nego je izbila epidemija, i to oko klasifikacije raka dojke. Inače, većina posla koju odrađuje je za jednu američku tvrtku. Ovi bi bio njihov prvi veliki projekt za medicinu, no bez pomoći struke, neće moći zaživjeti.

- Najveći izazov sustava je testiranje i verifikacija, gdje bi ipak pri početku korištenja trebali testirati točnost sustava, odnosno pacijenta testirati standardnom metodom i našim sustavom, kako bi potvrdili preciznost. Također, što više snimki sustav ima, bit će precizniji i bolji. Tehnologiju dajemo besplatno, želimo pomoći u nastaloj situaciji koliko možemo, zaključuje Kristijan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:13