Neprekinuti rast

Microsoft u trećem kvartalu ostvario čistu dobiti od čak 8,8 milijardi dolara

Prihodi Microsofta od 'cloud' poslovanja porasli su na godišnjoj razini za 24 posto
Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella
 Shannon Stapleton / REUTERS

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 29 milijardi dolara, 19 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva skočila 34 posto, što se ponajviše zahvaljuje 'cloud' poslovanju.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, čista dobit Microsofta dosegnula je u trećem kvartalu ove godine 8,82 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 6,58 milijardi.

Snažan rast financijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom 'cloud' poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje smanjiti svoje troškove za pohranu podataka, pa prihvaćaju softver temeljen na 'cloudu', a svoje aplikacije prebacuju u podatkovne centre.

Prihodi Microsofta od 'cloud' poslovanja porasli su na godišnjoj razini za 24 posto, na 8,6 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 76 posto, premda u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mjesto s udjelom od 18 posto na 'cloud computing' tržištu, odmah iza Amazona koji drži više od 30 posto tog tržišta, objavila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se već dulje vrijeme preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na 'cloud' usluge i mobilne aplikacije.

Od 2014. godine, od kada je Nadella na čelu Microsofta, cijena dionice tog tehnološkog diva gotovo se utrostručila. U srijedu je, nakon objave poslovnih rezultata, porasla daljnjih 2 posto, pa je u posljednjih 12 mjeseci zabilježila rast veći od 21 posto.

Prihodi Microsofta u području osobnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje, u proteklom su tromjesečju porasli za 14,6 posto na godišnjoj razini, na 10,75 milijardi dolara.

Prihodi tvrtke u odjelu za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli su 18,6 posto, na 9,77 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 22:02