Nadogradnja

Kineska tvrtka razvila novi sustav koji lica prepoznaje i kroz medicinske maske

Može prepoznati bilo koga u grupi do 30 osoba unutar jedne sekunde, pojasnio je potpredsjednik kineske kompanije
Ilustracija
 Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Iako imaju jedan od najsofisticiranijih sustava za prepoznavanja lica na svijetu, zbog pojave koronavirusa, kineska kompanija Hanwang Technology odlučila je napraviti malu nadogradnju sustava.

Epidemija koja je prošle godine izbila u kineskoj provinciji Hubei od kud se proširila na više od 100 zemalja diljem svijeta, rezultirala je time da gotovo svaki stanovnik te zemlje u javnosti nosi zaštitnu medicinsku masku što je izazvalo veliki problem u dosadašnjem sustavu prepoznavanja lica.

Kako bi doskočili tom problemu, kineska kompanija poznatija pod imenom Hanvon, u svega mjesec dana razvila je sustav koji uspješno prepoznaje ljudsko lice pod maskom. Osim novog, modernijeg sustava prepoznavanja lica, tim kineske kompanije dodao je i senzore za mjerenje temperature.

- Ako je spojen na temperaturni senzor, sustav može otkriti i je li riječ o zaraženoj osobi. Ako, primjerice, otkrije da osoba ima veću temperaturu od, recimo, 38 stupnjeva, vlastima će odmah pružiti i identitet - pojašnjava Huang Lei, potpredsjednik navedene kineske tvrtke.

Kako prenosi Reuters, tim od 20 ljudi u toj kompaniji iskoristio je osnovnu tehnologiju za prepoznavanje lica koja je razvijena u posljednjih 10 godina te bazu podataka od oko šest milijuna nemaskiranih lica, kao i znatno manju bazu podataka lica prekrivenih maskama kako bi unaprijedili sustav.

- Može prepoznati bilo koga u grupi do 30 osoba unutar jedne sekunde. Kad osoba nosi masku, prepoznavanje može doseći 95 posto točnosti, što osigurava pozitivno identificiranje većine ljudi- naglašava Huang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:22