GLOBALNI EVENT

Jutarnji u Dubaiju: Probuđeni Huawei predstavio sat koji se suprotstavlja Apple Watchu, evo prvih dojmova

Nakon što je zasjeo na prvo mjesto po prodaji pametnih telefona u Kini, Huawei je u Dubaiju prikazao paletu novih uređaja

Watch Fit 3 neodoljivo posdjeća na Apple Watch

 Ilija Matanović/Jutarnji List

Samo nekoliko tjedana nakon što je Huawei zasjeo na prvo mjesto po prodaji pametnih telefona u Kini i podigao prodaju za čak 564 posto, u Dubaiju su danas predstavili paletu novih uređaja. Bio je to nakon više godina ponovno doista ogroman Huaweijev globalni event, s više od 700 novinara i predstavnika tehnološke industrije, među kojima je bio i Jutarnji list.

U arhitektonskom čudu zgrade Atlantis the Royal na samom vrhu umjetno izgrađenog otoka u obliku palme, kineska je tvrtka za globalno tržište prezentirala novi pametni sat Watch Fit 3 te novu, još luksuzniju inačicu modela Watch 4 Pro - Space Edition, kao i nove boje za sat Watch GT 4 te slušalice FreeClip. Nadalje, prikazane su nove bluetooth slušalice FreeBuds 6i, zatim laptop MateBook 14, nadograđeni premium laptop MateBook X Pro te prvi Huaweijev tablet s novim zaslonom bez odbljeska, MatePad 11,5S.

Događaj je održan pod sloganom "Fashion Forward", s idejom da tehnološki uređaji definitivno mogu biti i lijepi. Prvi je stoga demonstriran novi sat - Huawei Watch Fit 3, koji dizajnom neskriveno podsjeća na Apple Watch i na neki način predstavlja njegovu puno pristupačniju inačicu. Ima zaobljeni četvrtasti ekran, crvenu rotirajuću krunicu i funkcijsku tipku ispod nje.

image

Watch Fit 3 neodoljivo posdjeća na Apple Watch

Ilija Matanović/Jutarnji List

Izrađen je od aluminijske legure i dolazit će u šest boja s mnoštvom različitih narukvica i remena - silikonskim, platnenim i kožnim - kao i stotinama različitih lica. Watch Fit 3 je težak samo 26 milimetara, tanak 9,9 milimetara i ima AMOLED zaslon dijagonale 1,82 i s maksimalnom svjetlinom od impresivnih 1000 nita.

Softver je dobio poboljšani menadžment unosa kalorija i sportskih aktivnosti te poboljšano praćenje zdravstvenih parametara. Baterija bi trebala potrajati čak 10 dana. Ovaj sat koji je svoj život počeo više kao pametna narukvica sada je zbilja odrastao i s novom krunicom ne samo da izgleda puno bolje, nego je i značajno funkcionalniji. Dimenzije su idealne na ruci i za muške i za ženske zglobove. Početna cijena mu je od 159 eura.

image

Hauwei Watch 4 Pro Space Edition

Ilija Matanović/Jutarnji List

Huawei Watch Pro 4 Space Edition je dakle nova inačica iznimno popularne Huaweijeve linije satova, koja je dosad prodana u pet milijuna primjeraka. Titanijsko kućište dobilo je DLC premaz (Diamond Like Carbon), što leguru čini dvaput čvršćom i daje satu te narukvici od istog materijala gotovo crnu boju.

Ekran je prekriven safirnim staklom, koje je gotovo nemoguće izgrebati, a luneta oko zaslona je dizajnirana u zanimljivoj kombinaciji crvene i crne boje. Sat zahvaljujući zagasito crnoj boji - ovaj put stvarno svemirsko crnoj - te crvenim detaljima uživo doista izgleda briljantno, a nosivost će biti poznata svakome tko je isprobao postojeći Watch 4 Pro. Koštat će 649 eura.

Dodana su izuzetno vrijedna softverska poboljšanja - sat sada može registrirati i srčanu aritmiju te apneju, odnosno prestanak disanja u snu. Baterija traje 4,5 dana ako se koriste GPS i sve mogućnosti, odnosno 21 dan ako se mnoge funkcionalnosti isključe.

image

Nove slušalice FreeBuds 6i

Ilija Matanović/Jutarnji List

Nova generacija Huaweijevih TWS bluetooth slušalica FreeBuds 6i dizajnom je vrlo slična svom prethodniku, s kućištem u obliku kamenčića te u tri boje - crnoj, bijeloj i ljubičastoj. Dobile su mnogo bolje aktivno poništavanje okolišne buke (ANC) i puno moćniji bas, a u kutiji bi trebalo biti čak 35 sati baterije, dok su slušalice u Huaweijevim testiranjima potrajale osam sati (na 50% glasnoće i bez ANC-a).

Također, 10 minuta punjenja trebalo bi biti dovoljno za 4 sata slušanja. Uživo je možda najprivlačnija crna boja, premda i klasična bijela ima puno šarma, a zvuk je na prvi dojam vrlo visoke kvalitete, posebno s obzirom na klasu. Njihova će cijena biti 99 eura.

S priličnim ponosom Huawei je predstavio vlastitu aplikaciju za slikanje GoPaint, koja bi trebala biti kompletan alat za slikanje i crtanje na tabletu. Ima latenciju od samo 15 milisekundi, uz novu olovku Huawei M-Pencil 3. Dolazi s više od 100 različitih virtualnih kistova i olovaka, crtanjem u slojevima, brojnim tutorialima…

image

Inovativni tablet MatePad 11.5S

Ilija Matanović/Jutarnji List

Ta bi se aplikacija najbolje trebala moći upariti s novim Huaweijevim tabletom MatePad 11.5S, koji obećava nekoliko prilično zanimljivih inovacija. Naime, zaslon PaperMatte je gotovo potpuno bez odbljeska, njegovih 27 slojeva materijala trebalo bi eliminirati čak 99 posto okolišnog svjetla. Ujedno, ekranu ne bi trebalo smetati niti sunce i slika bi trebala biti savršeno vidljiva i bez odbljeska.

U kratkom vremenu koliko smo stigli isprobati MatePad 11.5S, ekran je pokazao da stvarno ignorira svaki odbljesak, premda se za tu blagodat plaća mala cijena u oštrini prikaza.

Omjer zaslona dijagonale 11,5 inča ostao je 3:2, idealan za produktivnost, a dobio je vrlo visoku frekvenciju osvježavanja slike od 144 herca i ima rezoluciju od 2.8K. Zahvaljujući antireflektivnoj tehnologiji, i oči bi se trebale manje umarati. S tabletom se može kupiti i eksterna tipkovnica, kao i M-Pencil 3. Pisanje i crtanje s tom olovkom na ekranu PaperMatte je fantastično i može se postići vrlo precizna kalibracija pritiska na ekran. Cijena ovog tableta počinje od 399 eura.

image

Hauwei MateBook 14

Ilija Matanović/Jutarnji List

Među sasvim novim uređajima je i laptop MateBook 14. Teži 1,31 kilogram, dolazi u vrlo zanimljivoj zelenoj boji, kao i svemirsko sivoj. Ekran je OLED osjetljiv na dodir, ima dijagonalu od 14,2 inča, rezoluciju od 2.8K i frekvenciju osvježavanja slike od 120 herca. Također podržava M-Pencil 3. MateBook 14 koštat će od 1099 eura naviše.

Laptop Huawei MateBook X Pro težak je samo 980 grama i tanak 13,5 milimetara i debljine je samo 13,5 mm. To je jedino svjetsko prijenosno računalo s Intelovim procesorom Core Ultra 9, a koje teži manje od kilograma. Iz Huaweija su se pohvalili da je MateBook X Pro lakši ne samo od MacBook Aira, nego i od iPada s eksternom tipkovnicom. Cijena mu je od 1999 eura nadalje.

image

Huawei MateBook X Pro

Ilija Matanović/Jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:48