Tužba

Jedna od trenutno najpopularnijih aplikacija na svijetu dijeli informacije o korisnicima?

U Zoomovoj politici privatnosti nigdje ne piše da aplikacija sadrži kod uz pomoć kojeg informacije o korisnicima otkriva i drugim aplikacijama i kompanijama
Ilustracija, održavanje videokonferencije
 AFP

Zoom Video Communications, kompanija koja u svom vlasništvu ima jednu od trenutno najpopularnijih aplikacija na svijetu, optužena je za ilegalno otkrivanje osobnih informacija korisnika koji koristi uslugu videokonferencije te tvrtke.

Zoom prikuplja informacije o svojim korisnicima kada oni instaliraju i otvore aplikaciju i onda te podatke, bez korisnikova znanja i odobrenja, dijele s drugim kompanijama, a među njima je i Facebook, navedeno je u tužbi. Preciznije, kako piše Bloomberg, u Zoomovoj politici privatnosti nigdje ne piše da aplikacija sadrži kod uz pomoć kojeg informacije o korisnicima otkriva i drugim aplikacijama i kompanijama.

- Iako je Zoom veoma bitna i vrijedna komunikacijska platforma, kompanija je veoma spora u rješavanju sigurnosnih mana aplikacije kao što su slabosti koje trećim i zlonamjernim strankama omogućuju, između ostalog, dobivanje pristupa web kamerama korisnika – smatra Letitia James, javna pravobraniteljica u New Yorku.

Zoomove dionice više su se nego udvostručile ove godine budući da je tvrtka koja nudi uslugu videokonferencije jedan od rijetkih pobjednika koronakrize. Rast korištenja aplikacije iz dana u dan sve je veći što ne čudi s obzirom na to da sve više ljudi radi od kuće te je u nemogućnosti sastati se s poslovnim partnerima, ili sa sebi dragim ljudima.

No, tijekom proteklog tjedna mnogi su iskoristili Zoomovu opciju dijeljenja zaslona te su „upadali“ u tuđe sastanke i prekidali nastavu koja se održava na toj platformi. Neki su pak objavljivali poruke ideologije bjelačke nadmoći sa sudionicima kolegija o antisemitizmu. To sve postao je toliko čest slučaj, piše New York Times, da ima i svoje ime – „Zoombombing“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:17