Pregovori s Lockheed Martinom

Japanci žele najbolji borbeni avion na svijetu i spremni su platiti 40 milijardi dolara

Japansko Ministarstvo obrane planira izradu hibrida F-22 i F-35 borbenih aviona
F-22 Raptor i F-35 JSF u letu
 Profimedia, Zuma Press, Alamy

Japansko Ministarstvo obrane priprema plan izrade superiornog borbenog aviona koji bi spajao značajke dvaju borbenih zrakoplova pete generacije - F-22 Raptora i F-35 JSF. Trošak potencijalnog projekta procjenjuje se na 40 milijardi dolara, neimenovani izvor otkriva za Reuters.

Japanske zračne snage trenutno se oslanjaju na avionu F-15J koji je tehnološki baziran na Boeingovom modelu F-15 i na F-2, baziranom na Lockheed Martinovom F-16, a oba su u operativnoj službi još od 2000. godine. Plan je japanskog Ministarstva obrane, prenosi Reuters, izrada superiornog višenamjenskog borbenog aviona do 2030. godine kako bi se napokon stalno na povredama zračnog prostora od strane borbenih aviona Rusije i Kine.

Budući da je projekt pod nazivom F-3 procijenjen na 40 milijardi dolara, japanske vlasti traže međunarodnu suradnju kojom bi smanjili troškove i domogli se tehnologije. Prema pisanju Reutersa, Japanci su već u pregovorima kako s Lockheed Martinom, tako i s Boeingom oko potencijalne suradnje na izradi japanskog borbenog aviona. Zasad je jedini postavljeni uvjet izvođačima radova taj da se dijelovi novog zrakoplova, poput motora i radara, proizvedu u Japanu.

„Radujemo se mogućoj suradnji s japanskom i američkom vladom u traženju potencijalnih zamjena za japanski F-2 zrakoplov”, poručili su iz Lockheed Martina, prenosi Reuters.

Inače, prvi je pokušaj japanskog Ministarstva obrane u obnavljanja zračnih snaga propao još prije deset godina kada je SAD odbio prodati dvomotorne F-22 Raptor stavljajući zakonsku zaštitu na tehnologiju tog aviona.

Budući da zakonska zabrana na izvoz i prodaju tehnologije F-22 Raptora još uvijek stoji, ostaje nejasno kako će se sada ta američko-japanska suradnja ipak realizirati, ističu na Popular Mehanics.

Valja podsjetiti i da su zrakoplovi koje Japanci žele "kombiniraiti" u svoj novi borbeni avion, koštali izuzetno puno. Tako je F-35 JSF zapravo najskuplji vojni program u povijesti te je Pentagon u specijalnom izvještaju procijenio da će njegov ukupni trošak do 2070. godine iznositi frapantnih 1,508 bilijuna dolara (1508 milijardi dolara). Od toga 55,1 milijardi otpada na istraživanje i razvoj, 346,2 milijarde za nabavu aviona, dok se preostalih 1,1 bilijuna odnosi na dugoročne troškove aviona tijekom njihova operativnog vijeka (održavanje, podrška i tako dalje...). Pretpostavlja se da je do sada utrošeno oko 400 milijardi dolara za program, ali točan iznos gotovo je nemoguće saznati.

Nabavna cijena pojedinih varijanti F-35 JSF trenutno iznosi 94,6 milijuna dolara za F-35A (po očekivanjima Lockheeda za 2018. godinu trebala bi iznositi "tek" 85 milijuna dolara), 122,8 milijuna dolara za F-35B i 121,8 milijuna dolara za F-35C.

S druge strane, program F-22 Raptora, koji se prestao proizvoditi 2011., ukupno je koštao oko 67 milijardi dolara. Za njih su Amerikanci dobili oko 195 letjelica, od čega je njih 187 operativno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:27