Sada je red na drugima

Hoćemo li konačno uživati u besplatnom internetu u avionu? Delta Airlines pokenula trend

Putnicima je, a posebice mladoj generaciji milenijalaca, dostupnost interneta iznimno važna
Ilustracija
 Profimedia, Panthermedia

Besplatni bežični internet u zrakoplovu? Do nedavno znanstvena fantastika, sada postaje stvarnost, barem ako letite s američkom kompanijom Delta Airlines, javlja CNBC.

Ta je aviokompanija od 13. svibnja uvela dvotjedni eksperiment u sklopu kojeg će na pedesetak nacionalnih letova dnevno ponuditi besplatni internet. Sretnicima koji su na odabranom letu koji je uvršten u testiranje, kompanija šalje e-mail s obavijesti, a o novoj dostupnoj opciji informira ih i kabinsko osoblje. Trenutno je besplatna samo bazična opcija, dok će oni kojima su potrebne veće brzine i streaming opcija za to i dalje morati plaćati. Lete li s Deltom riječ je o 16 dolara za dnevni Wi-Fi Pass na letovima u Sjevernoj Americi, i to ako je opcija uplaćena prije putovanja.

Naime, internet na letovima nije velika novost, no njegove su cijene i uključene opcije jako varirale, a uglavnom se radilo o prilično skupoj „ekstravaganci”.

Primjerice, United, Delta, Alaska i Air Canada svojim putnicima nude više internetskih paketa, koji ovisno o tome uplaćujete li za cijeli dan ili samo jedan sat variraju od sedam po do 20 dolara, i to ako ih uplatite prije putovanja. Zatreba li vam internet kada ste već u avionu, za to ćete morati izdvojiti i više.

No, 2016. godine, američki avioprijevoznik JetBlue prvi je, prema pisanju CNBC-a uveo besplatni brzi Wi-Fi na domaćim letovima. Novi eksperiment Delte, mogao bi pogurati i konkurenciju da usluge interneta ponude besplatno, ili im barem znatno snize cijenu.

Prema novinaru Sethu Kaplanu koji prati avioindustriju, Deltini konkurenti American Airlines i United Airlines vjerojatno će slijediti svog rivala i ponuditi besplatni internet, čak i ako im to nije po volji jer im je ta opcija draža nego gubitak klijenata zbog konkurencije.

- Zbog ovog Deltinog poteza besplatan Wi-Fi na letovima je puno vjerojatnija opcija nego što se to do nedavno činilo - istaknuo je.

Naime, putnicima je, a posebice mladoj generaciji milenijalaca, dostupnost interneta iznimno važna. Nedavno istraživanje Inmarsata pokazalo je da više od polovice putnika, njih 55 posto, Wi-Fi tijekom leta smatra ključnom uslugom aviokompanije. Dapače, njih čak 53 posto izjavilo je da bi se odrekli pića i drugih usluga koje aviokompanije tradicionalno nude na svojim letovima, u zamjenu za mogućnost spajanja na internet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:14