Norvežani vole kartice

Građani jedne od najbogatijih država u svijetu prestaju koristiti gotovinu

Skandinavci preferiraju kartice, a stručnjaci smatraju da će gotovina u potpunosti nestati
Ilustracija
 Ronald Goršić / CROPIX

Norveška je postala prvo bezgotovinsko društvo, piše BusinessInsider. Naime, zamjenik guvernera Norveške središnje banke, Jon Nicolaisen, smatra da je razina gotovinske transakcije u Norveškoj toliko niska da se ta zemlja može smatrati bezgotovinskom.

- Prema zadnjim brojkama, imamo manje od tri posto moneta u gotovini, a manje od deset posto transakcija, uključujući čak i plaćanje kave, su gotovinske – rekao je Nicolaisen dodajući da su u toj skandinavskoj državi gotovo sve novčane transakcije elektroničke.

No, Norveška nije jedina država u kojoj je život bez gotovine postao trendom. Isto je primijećeno u Švedskoj gdje čak i neki prosjaci koriste kartice, a u trgovinama i restoranima diljem zemlje sve se češće mogu vidjeti natpisi koji obavještavaju svoje klijente o nemogućnosti plaćanja gotovinom. Danas je u Švedskoj 55,6 milijardi kruna u cirkulaciji, dok se samo sedam godina prije radilo o 40 milijardi kruna više. Osim toga, ako se koristi previše gotovine, banke zovu policiju da provjeri kako se ne radi o kriminalcu ili čak teroristu.

Zbog borbe protiv terorizma i Europska unija je uvela limit na plaćanje gotovinom, a Europska centralna banka (ECB) je počela ukidati i samu proizvodnju određenih novčanica, poput onih od 500 eura.

Globalno gledano, mnogi stručnjaci smatraju da će unutar sljedećeg desetljeća gotovina u potpunosti nestati.

Nadalje, iako Hrvati i dalje preferiraju gotovinu, i kod nas raste broj bezgotovinskih transakcija. Naime, u 2016. ta je brojka iznosila 57,6 milijuna, dok je prošle godine narasla na 64,4 milijuna. Točnije, u Hrvatskoj su otprilike 40 posto svih novčanih transakcija bezgotovinske, a ukupan broj platnih kartica, bilo debitnih, bilo kreditnih, svake je godine sve veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:01