Europa vs platforme

Francuzi traže europskog regulatora za Google: 'Treba stati na kraj nezakonitom ponašanju'

Pariz najavljuje da će od nove Europske komisije tražiti poseban status za digitalne platforme
Palo Alto Networks/ Google /Twitter
 Profimedia, Alamy

Francuska traži uspostavu europskog regulatora za digitalne platforme poput Googlea, radi kažnjavanja eventualne zloupotrebe utjecaja, izjavio je visoki francuski dužnosnik, navodeći primjer spora s američkom tvrtkom oko europskog zakona o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Google je prošlog mjeseca objavio da na popisima rezultata pretraživanja za korisnike u Francuskoj više neće prikazivati kratke informativne video-priloge europskih izdavača. Odluku je obrazložio poštivanjem europskih propisa o zaštiti intelektualnog vlasništva.

Njegov potez razljutio je Pariz.

"Velika američka kompanija, riječ je o Googleu, objavila je da neće uskladiti svoje poslovanje s direktivom Europske unije o zaštiti intelektualnog vlasništva", kazao je francuski dužnosnik u utorak novinarima.

"Francuska i Njemačka dijele stajalište da... moramo stati na kraj takvom nezakonitom ponašanju", dodao je.

Pariz najavljuje da će od nove Europske komisije tražiti poseban status za digitalne platforme, koji bi se temeljio na modelu osmišljenom za bankovni sektor. To bi značilo da bi velike kompanije, poput Googlea, bile proglašene "sistemski važnima" i podlijegale bi odgovarajućoj, strožoj regulativi.

Regulator bi kompanijama mogao izricati sankcije i novčane kazne, dodao je francuski dužnosnik, izlažući detalje inicijative koju je predsjednik Emmanuel Macron pokrenuo ove godine.

"U kratkoročnoj perspektivi, željeli bismo da Europska komisija... razmotri postoje li osnove za pokretanje pravnog postupka (protiv Googlea)", naglasio je.

Po njegovim će riječima ta tema biti uvrštena u dnevni red današnjeg sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Macrona u Toulouseu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:26