Temeljni dohodak

Finci opovrgavaju tvrdnje o prekidu projekta temeljnog dohotka: 'Sve ide po planu'

Odbacili i tvrdnje da trebaju dodatnih 70 milijuna eura za financiranje projekta ove godine
Ljudi u Helsinkiju
 Profimedia, Alamy

Finci opovrgavaju tvrdnje da je njihov projekt temeljnog dohotka propao, prenosi Yahoo.

Naime, cijeli je niz medija u zadnjih nekoliko dana prenio vijest kako se finska vlada povlači iz pilot-projekta temeljnog dohotka, no službena je objava Finaca da projekt ide dalje.

„Sve ide po planu”, potvrdio je Miska Simanainen, istraživač na Institutu za socijalno osiguranje u Keli. Isto tako, kao pogrešne je odbacio i tvrdnje da je njegov Institut, inače uključen u projekt, zatražio dodatnih 70 milijuna eura za financiranje projekta ove godine.

Oči su svijeta uprte u finski projekt temeljnog dohotka vrijedan 20 milijuna eura u kojem 2000 nezaposlenih Finaca prima neoporezivih 560 eura mjesečno. Cilj je tog projekta, kojeg je finska vlada započela prva u Europi početkom 2017. godine, reformirati finski socijalni sustav.

"Izazov je u tome da se pronađe troškovno efikasni sustav koji bi ljude stimulirao da pronađu posao, ali ne bi povećavao nejednakost", naglašavala je Tuulia Hakola-Uusitalo, iz finskog Ministarstva financija na početku projekta.

Ipak, pesimistične je prognoze oko finskog projekta u svojem istraživanju ponudila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) početkom veljače u kojem je uspoređen univerzalni kreditni sistem Ujedinjenog Kraljevstva s projektom temeljnog dohotka u Finskoj. Izračun OECD-a pokazuje, ako bi se uveo temeljnog dohotka na nivou cijele Finske, to bi značilo povećanje poreza na osobni dohodak za 30 posto, a povećala bi se nejednakost i stopa siromaštva sa 11,4 na 14,1 posto.

Konačne će rezultate tog projekta krajem ove godine procijeniti finski premijer Juha Sipila i njegova vlada desnog centra, dok će rezultati za javnost biti objavljeni kraj 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:07