Borba za tržište

Ericsson uvjerava: 'Možemo zamijeniti Huawei u opskrbi Europe s 5G mrežom'

Proteklih se mjeseci u više zemalja povela rasprava o tome treba li kineski Huawei isključiti iz postupka nabave
Ilustracija
 JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson poručio je u ponedjeljak da ima dovoljno kapaciteta da Europu opskrbi mobilnim mrežama nove generacije u slučaju blokade konkurentskih kineskih dobavljača.

„Ericsson ima širok portfelj 5G proizvoda koje isporučujemo kupcima na svim kontinentima", podsjeća voditelj ključnog Ericssonova odjela za mreže Business Area Networks Fredrik Jejdling.

Kupcima smo već isporučili opremu za 23 aktivne mreže 5G, podsjetio je Jejdling i dodao: "Kao globalna tvrtka, spremni smo opskrbiti kupce na svim tržištima”.

Proteklih se mjeseci u više zemalja povela rasprava o tome treba li kineski Huawei, vodećeg proizvođača opreme za mobilne mreže u svijetu, isključiti iz postupka nabave s obzirom na bojazni da bi se njegova tehnologija mogla koristiti za špijunažu.

U Huaweiju su odbacili ta strahovanja, tvrdeći da su neosnovana.

Postavlja se i pitanje imaju li europske tvrtke poput Ericssona i Nokije dovoljno kapaciteta da u slučaju blokade zamijene Huawei. SAD je početkom godine uvrstio Huawei na crnu listu zbog bojazni da bi kineska vlada mogla koristiti njegovu opremu prodanu u SAD-u za špijunažu. Direktor Ericssonova odjela za tržište Europe i Latinske Amerike Arun Bansal naglašava da je Ericsson prisutan u 43 europske zemlje.

U Europi zapošljavaju oko 35 tisuća radnika, otprilike trećinu ukupnog broja zaposlenih. U Kini su mreže 5G daleko razvijenije nego u mnogim europskim zemljama - trenutno su dostupne u 50 gradova, pišu kineski državni mediji.

Neke od tih mreža koriste i Ericssonovu opremu. Kina je Ericssonovo drugo tržište za opremu za 5G, nakon SAD-a, podsjeća dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:58