Ohrabrujući rezultati

Energetski sustav sa 100 posto obnovljivim izvorima bit će jeftiniji od sadašnjeg

Prijelaz na globalni sustav obnovljivih izvora energije stvar je političke volje
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Globalna tranzicija prema 100 posto obnovljivim izvorima energije prije 2050. izvediva je u svim sektorima - proizvodnja električne energije, toplinska energija, promet i desalinizacija mora, pokazala je nedavno objavljena studija "Global energy system based on 100% renewable energy" (Globalni energetski sustav sa 100 posto obnovljivim izvorima energije), njemačke nevladine organizacije Energy Watch Group i finskog Tehničkog sveučilišta Lappeenrant (LUT). Taj će sustav, njihov je glavni zaključak, biti jeftiniji od sadašnjeg.

U studiji se navodi da su postojeći potencijali i tehnologije za obnovljive izvore energije, uključujući skladištenje, sposobni generirati sigurnu opskrbu energijom svakog sata tijekom cijele godine te da je održivi energetski sustav učinkovitiji i isplativiji od postojećeg koji se temelji prvenstveno na fosilnim gorivima.

Studija, inače, simulira prijelaz na 100 posto obnovljivu energiju cijelog svijeta, strukturiranu u devet glavnih regija i 145 podregija te izračunava troškovno optimalnu kombinaciju tehnologija koje se temelje na lokalno dostupnim obnovljivim izvorima energije. Među ključnim spoznajama do kojih su došli jest da prelazak na 100 posto obnovljive izvore zahtjeva sveobuhvatnu elektrifikaciju svih energetskih sektora.

A students holds a placard to support Swedish environmental campaigner Greta Thunberg during a strike from school demanding action on climate change at the town hall square of Duesseldorf, Germany, March 15, 2019.  REUTERS/Wolfgang Rattay
Wolfgang Rattay / REUTERS

- Elektrifikacija u svim energetskim sektorima je neizbježna i učinkovitija od postojećeg sustava. Proizvodnja električne energije u 2050. bit će četiri do pet puta veća nego u 2015., prvenstveno zbog visokih stopa elektrifikacije u sektoru prometa i topline. Potrošnja finalne energije će se smanjiti za više od dvije trećine (68 posto) u odnosu na 2015. budući da se fosilna goriva postupno napuštaju. Električna energija činit će više od 90 posto primarne potrošnje energije do 2050. Ova elektrifikacija rezultira velikim porastom energetske učinkovitosti... - navodi se u studiji.

Nadalje, ističe se da će tranziciju predvoditi solarna energija i energija vjetra, pri čemu će u sustavu 100 posto obnovljive energije do 2050. biti mješavina izvora: 69 posto će dolaziti iz solara, slijede energija vjetra (18 posto), biomasa i otpad (šest posto), hidro (tri posto) i geotermalna energija (dva posto) do 2050.

- Ujednačeni troškovi energije za potpuno održiv globalni energetski sustav bit će nešto jeftiniji, nego sadašnji sustav, smanjujući cijenu s otprilike 54 eura po MWh u 2015. na 53 eura po MWh do 2050. Uzevši u obzir negativne vanjske učinke postojećeg sustava, koji su navedeni u brojnim drugim suvremenim studijama, 100 posto obnovljivi globalni energetski sustav je znatno jeftinija opcija. Glavne regije mogu ostvariti značajno smanjenje troškova, uključujući Bliski Istok i Sjevernu Afriku (31 posto), Sjevernu Ameriku (22 posto), Južnu Ameriku (34 posto) i Europu (15 posto), dok će emisije energetskog sektora s razine iz 2015. od 30 gigatona pasti na nulu 2050 - piše među glavnim zaključcima studije.

Taj će energetski sustav zapošljavati 35 milijuna ljudi, s time da će devet milijuna radnika u sektoru iskorištavanja ugljena biti prekvalificirano i kompenzirano s 15 milijuna novih radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora.

Swedish environmental activist Greta Thunberg and her sister Beata Thunberg participate in the
Wolfgang Rattay / REUTERS

Hans-Josef Fell, bivši zastupnik u njemačkome parlamentu i predsjednik organizacije Energy Watch Group, istaknuo je u uvodniku u studiji kako su pokazali da cijeli svijet može prijeći na energetski sustav bez emisija, no za to mogu i trebaju političari učiniti više nego do sada.

- Globalni pokret "Fridays for future", koji je pokrenula mlada klimatska aktivistica Greta Thunberg, poslužit će kao poziv na buđenje za sve nas da zajedno učinimo sve što je u našoj moći da predamo naš planet sljedećoj generaciji u najboljem mogućem stanju. Moramo radikalno promijeniti status quo u kojem smo stavili naš planet i našu djecu; ugroženi smo izazovima klimatskih promjena, zagađenjem zraka, nuklearnim prijetnjama, sukobima oko resursa, siromaštvom i izbjegličkom krizom. Ovo istraživanje ne predstavlja samo još jednu studiju o budućim energetskim sustavima koji su povoljni za klimu, već otvara novu perspektivu prema prelasku na 100 posto obnovljivu energiju u sljedeća dva do tri desetljeća. Ono prati viziju duboke elektrifikacije sektora topline i transporta diljem svijeta na temelju detaljne procjene potencijala za obnovljive izvore koji su raspoloživi u cijeloj zemlji u satnoj rezoluciji cijele godine - smatra Fell, koji vjeruje da potpun energetski prijelaz na 100 posto obnovljivu energiju nije samo izvediv, nego i jeftiniji od trenutnog globalnog energetskog sustava.

Studija je napravljena, istaknuo je, s uvjerenjem da je brza i učinkovita zaštita klime jedini način da se spasi planet te da pokaže da tehno-ekonomske činjenice otvaraju vrata za mnogo brži i rigorozniji prijelaz na obnovljive izvore, kako bi se pokrenuo dinamičniji razvoj tehnologija u svijetu, a uz to i prilike za sve svjetske regije da steknu energetsku neovisnost.

- Prijelaz na globalni sustav od 100 posto obnovljivih izvora energije više nije stvar tehničke izvedivosti ili ekonomske održivosti, nego političke volje. Ne samo da nam trebaju ambiciozni ciljevi, već i stabilni, dugoročni i pouzdani politički okviri, prilagođeni regionalnim uvjetima i okruženju. Pozivamo globalnu zajednicu da hitno nastavi s putokazima koji su usmjereni na budućnost, prema neto nultim emisijama stakleničkih plinova, pokretanjem brze promjene načina na koji koristimo prirodne resurse i osiguravamo električnu energiju, toplinu i prijevoz - poručio je Fell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:10