Obmana ili stvarno obećanje?

Elon Musk najavio kako će Tesla do kraja godine razviti potpuno autonomno vozilo

Stručnjaci su ipak skeptični, što ni ne čudi s obzirom da ovo nije prva ovakva Muskova izjava
Elon Musk (u krugu)
 REUTERS, Screenshot Youtube

Ekscentrični milijarder Elon Musk u razgovoru s Cathie Wood i Tashaom Keeney iz ARK Investa, izjavio je kako će Tesla do kraja godine razviti potpuno autonomna vozila.

Iako većina njihovih automobila već sada posjeduje neke opcija 'autopilota', poput kočenja u slučaju sudara ili zadržavanja vozila unutar prometne trake, izvršni direktor kompanije najavio je da će ovaj put otići i korak dalje.

- S novom tehnologijom auto će moći pronaći slobodno parkirno mjesto, doći po vas, ali i odvesti vas do željene destinacije - poručio je Musk.

No, milijarder ističe kako će unatoč ovoj naprednoj tehnologiji vozač i dalje morati nadgledati cijelu situaciju kako bi u slučaju nepredviđenih događaja mogao pravovremeno reagirati. Također, dodaje kako im trenutno glavnu prepreku u realizaciji ovog projekta predstavljaju pravne regulative, te se boji kako niti jedno regulatorno tijelo neće odobriti ovakav sustav, piše CNN.

Unatoč svemu, čini se kako su stručnjaci ipak skeptični, što ni ne čudi s obzirom da ovo nije prvi put da je Musk u javnost izišao s ovakvim najavama.

Prema navodima CNBC, vidljivo je kako neki stručnjaci njegove najave smatraju preoptimističnima s obzirom da Teslina ne posjeduje toliko razvijenu tehnologiju. S druge pak strane Karl Brauer, jedan od menadžera servisne kuće Cox Automotive, smatra kako milijarder ovim izjavama samo obmanjuje javnost.

- Mislim da bi termin 'obmana' bila prikladna riječ za ovu situaciju. Još uvijek postoji previše varijabli zato automobili i dalje nisu u mogućnosti voziti bez vozača. Računala se i dalje ne mogu prilagoditi svim vremenskim prilikama i neprilikama ili pak prometnim incidentima. Tvrditi da će te u narednih 12 ili 18 mjeseci razviti takvu tehnologiju jednostavno je suludo. Na tržištu postoje puno veći igrači koji i dalje ne izlaze s takvim izjavama. Primjerice, Google ovu tehnologiju razvija već desetljećima i dalje ju nije usavršio – poručio je Brauer

Naime, Musk je još prije tri godine najavljivao kako će u 2017. njegovo autonomno vozilo samostalno, bez vozača prijeći relaciju od Los Angelesa do New Yorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:20