Nova era kinematografije

Disney kupio Fox i stvorio box office “Zvijezdu smrti” koja će uništiti svu konkurenciju

Marvel, Lucasfilm, Pixar, Fox, National Geographic, Star India i dio Hulua sad su pod istim kišobranom
'Osvetnici'

71 milijarda dolara. Toliko su “sitniša” iz svojih džepova morali iskrcati u Disneyju da otkupe hollywoodski studio 21st Century Fox i stvore globalno filmsko i medijsko čudovište koje će vladati kinima i televizijskim ekranima u godinama koje dolaze.

Uz filmski studio i sve franšize na koje Fox polaže prava, Disney je pod svoj kišobran (pod kojim su od ranije Lucasfilm i Marvel) stavio Foxov TV studio, kanal FOX, National Geographic, Star Indiju i 30 posto udjela u streaming platformi Hulu koja je konkurent Netflixu.

Tri studija

Prvi efekt bit će rast od 19 milijardi dolara u prihodima za Disney i 1,6 milijarde dolara neto zarade. Ali to je tek početak.

Puno važnije, a po specijaliziranim američkim filmskim medijima i puno gore, Disney je sa studijima 20th Century Fox, Fox 2000 i Fox Searchlight stvorio svojevrsnu kinematografsku “Zvijezdu smrti”, koja će satrati konkurenciju na kino blagajnama.

Disney tako, osim svih Marvelovih superherojskih filmova koji godinama dominiraju globalnim box officeom, a onda i Star Wars filmova, sada ima prava i na franšizu “Avatar” Jamesa Camerona, kompletni filmski X-Men univerzum te filmski serijal “Kingsman”.

U razdoblju do kraja 2019. godine Disney ima zakazanih deset premijera velikih blockbustera i već sprema svoju najambiciozniju godinu u povijesti, a sada će tome pridodati još deset velikih filmskih naslova koje je planirao Fox.

Disney, između ostalog, planira lansirati “Avengers: Endgame”, posljednji nastavak u Marvelovoj franšizi koja je od 2008. godine kroz 21 film uprihodila gotovo 19 milijardi dolara na blagajnama, a tu su i sigurni hitovi “Dumbo” i “Kralj lavova” (oba su igrane verzije super uspješnih crtića). Tome treba dodati i nastavke hit crtića “Frozen” i filma “Maleficent” te četvrti nastavak “Priče o igračkama”.

Kako će u ovaj ionako pregusti raspored stati Foxovi hitovi poput novog nastavka X-mena “Dark Phoenix” i nastavak “Ubojstva u Orient Expressu”? Cameronova čak tri nova nastavka “Avatara” dolaze iduće godine i kina će obilaziti do 2025. godine.

Već dosad Disney je vladao sa 26 posto udjela u kompletnoj zaradi na kino blagajnama, a to je bilo prije nego što je uspio otkupiti Fox. Stoga kritičari predviđaju da će ovakav zajednički napad na kina potpuno uništiti konkurenciju.

Unosne franšize

Deadline akviziciju Foxa od strane Disneya naziva početkom nove ere u globalnoj kinematografiji.

“X-meni”, “Deadpool”, “Simpsoni”, “Star Wars”, svi likovi koji su ikad stvoreni u Pixar studiju, prava na franšize “Umri muški” i “Alien”, lista je nepregledna. Buffy, ubojica vampira sada je Disneyeva princeza, tu je i “Family Guy” crtani serijal, “Fantastična četvorka”, “Predator”, franšiza “Planet majmuna”, pa čak i zloglasno popularni serijal “Sam u kući”, zatim “Ledeno doba”, “Dosjei X”...

Istovremeno, u suparničkom Warner Bros studiju nastao je teški poremećaj. Jedan od najvažnijih šefova, CEO Kevin Tsujihara odstupio je nakon rekordne godine po zaradi zbog seks skandala u kojemu se pokušalo dokazati da je glumicu Charlotte Kirk, s kojom je spavao, preko reda gurao u hit filmove.

Tsujihara je Warner Bros vodio od 2013. godine i bio je jedan od ključnih ljudi koji su pokušali parirati Marvelovim superherojima kroz DC filmove o Supermanu i Batmanu, s više ili manje uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:47