Novi okršaj

Direktor kineskog diva: 'Ako pokrenu bojkot protiv Applea, prvi ću stati u njegovu obranu'

Na najvećem svjetskom tržištu do kraja ožujka prodaja kineskih pametnih telefona porasla je za 41 posto
Xi Jinping, predsjednik Kine i Ren Zhengfei, osnivač Huaweia
 Matthew Lloyd / REUTERS

Ren Zhengfei, izvršni direktor i osnivač kineskog Huaweija, stao je u obranu rivala Applea nakon što je u Kini najavljen bojkot te kompanije kao protuudar na embargo vlastitog tehnološkog diva.

- Prije svega tako nešto se neće dogoditi, a i ako se dogodi ja ću se prvi pobuniti protiv takve odluke. Apple je jedna od najvećih kompanija na svijetu, ali i moj 'učitelj'. Da nije bilo njihove vizije mi danas ne bi imali mobitele kakve imamo - izjavio je Ren.

Iako su brojna američka ograničenja ugrozila položaj Huaweija kao najvećeg proizvođača telekomunikacijske opreme na svijetu i drugog brenda pametnih telefona, njegova prodaja na kineskom tržištu i dalje raste, piše CNN.

Naime, na najvećem svjetskom tržištu do kraja ožujka njihova prodaja pametnih telefona porasla je za 41 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. S druge pak strane, prodaja iPhonea pala je za 30 posto u istom tom periodu.

Stručnjaci tumače kako bi nove zabrane mogle dovesti do pauziranja pozitivnog zamaha kojeg je pokrenuo kineski gigant, ali i rasta popularnosti drugih proizvođača poput Samsunga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:06