Tri opcije

D. Döderlein: 'Kineski div za mobilno plaćanje smije djelovati u EU, što će sada banke?'

Banke mogu pokrenuti vlastiti Alipay, ući u partnerstvo s postojećim pružateljem ili ne činiti ništa
Daniel Döderlein, osnivač financijsko-tehnološkog startupa Auka
 Krasnodar Peršun/Hanza Media / Hanza Media

Kineski gigant za mobilno plaćanje Alipay dobio je dozvolu za obavljanje financijskih usluga u Europskoj uniji te će tako potrošači diljem Unije moći i mobilno plaćati usluge i proizvode te samostalno sklapati suradnju s trgovcima.

- S većom potražnjom za mobilnim plaćanjima u inozemstvu raste i interes turističkih žarišta kako bi se što prije prilagodili promjenama – smatra Daniel Döderlein, osnivač i direktor norveške tvrtke Auka te jedan od vodećih fintech poduzetnika.

Zahvaljujući tome, tradicionalne banke i kartičarske kuće sada imaju tri opcije – pokrenuti vlastiti Alipay za svoje lokalno tržište, partnerstvo s postojećim pružateljem usluga ili jednostavno ne činiti ništa i čekati da vide što će se dogoditi, objasnio nam je Döderlein.

- Ako će pokrenuti vlastitu platformu za mobilno plaćanje, morat će se suočiti s problemom novih pravila o otvorenom bankarstvu koja stupaju na snagu u rujnu ove godine, a banke moraju iznijeti svoje planove usklađenosti već u ožujku 2019. - kazao je dodavši da bi se “stvaranje, pokretanje i dobivanje dozvole za potpuno novu platformu za mobilno plaćanje pokazao kao izazov čak i za najnaprednije banke”.

Ako banke, pak, ne žele trošiti vrijeme na izgradnju potpuno novog proizvoda i strategije od nule mogu, kao što smo spomenuli sklopiti partnerstvo s postojećim pružateljem usluge mobilnog plaćanja i s njime dijeliti prihod te zadržati velik stupanj kontrole kupaca. No, kako nam je pojasnio Daniel Döderlein, za tu opciju postoji ograničeno vrijeme kako bi se doista osiguralo nešto na tržištu prije nego što Alipay ili netko drugi bude u mogućnosti uložiti potraživanje na njihovom teritoriju.

Nekoliko banaka kao što su Vipps u Norveškoj, Swish u Švedskoj, Mobilepay u Danskoj ili Keks u Hrvatskoj već je djelovalo proaktivno kako bi stvorili vlastita rješenja.

Treća i potpuno pasivna opcija jest ne činiti ništa.

- Ova opcija znači da banka mora ozbiljno riskirati i prepustiti veći stupanj kontrole. Za jedne to znači da bi mogli promatrati što se događa u susjednim regijama, a zatim preuzeti shemu koja im tada učini najpovoljnijom. Za druge to znači da će njihov kanal plaćanja gotovo sigurno biti preuzet od neke tehnološka tvrtke ili fintecha koji na tržište lansiraju vrlo privlačne alternative plaćanja – dodao je i zaključio da “bez obzira koju opciju banke odaberu, jedini izvjesni dobitnici u EU, za sada, bit će potrošači”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:30