Prognoze za 2019.

D. Döderlein: igrači poput Vise odmaknut će se od banaka, valute će dobiti svoju e-inačicu

Daniel Döderlein je predvidio koje će teme najviše utjecati na područje financijskih tehnologija u 2019.
Daniel Döderlein, osnivač financijsko-tehnološkog startupa Auka
 Krasnodar Peršun/Hanza Media / Hanza Media

Daniel Döderlein, jedan od vodećih europskih fintech poduzetnika i osnivač tvrtke Auka, predvidio je pet tema koje će imati najviše utjecaja u području financijskih tehnologija u 2019.

1. Puna primjena PSD2

- PSD2 (Direktiva o platnim uslugama 2) ulazi u punu primjenu jer banke moraju javnima učiniti API, odnosno aplikacijska programska sučelja koja omogućavaju pristup računima i to najkasnije do rujna. Zbog toga ćemo vidjeti dramatičan uzlet u broju tvrtki koje će pokušavati povezati svoje partnere u najvećoj mogućoj mjeri. Međutim, igrači poput Facebooka, Googlea i Amazona u konačnici bi mogli biti pobjednici – zaključuje osnivač prve platforme za mobilna plaćanja u Skandinaviji koja će ove godine stići na europska tržišta.

2. Uigrani igrači poput MasterCarda i Vise intenzivirat će inovacije, naročito u Europi

Daniel Döderlein smatra i da će rastom broja, ali i popularnosti novih usluga doći do dramatične promjene načina na koji veliki i tradicionalni igrači njima pristupaju.

- Još je uvijek rano, ali možemo predvidjeti da će u nekom trenutku igrači poput Vise i MasterCarda krenuti korak dalje od aktualnog modela poslovanja koji uključuje oslanjanje na banke kao distributere. Velike banke počet će se ponašati na sličan način, dok će se manje banke prilagoditi i ponuditi inovacije – kaže.

Uz to, Döderlein naglašava da ćemo u 2019. vidjeti velik rast usko specifičnih usluga koje žele riješiti specifičan problem ili su pak namijenjene usko specifičnom tržištu. To će, vjeruje, potaknuti navalu usluga za male i srednje velike tvrtke zbog čega će poslovanje širom Europe postati mnogo jeftinije, brže i više digitalno.

3. GDPR, PSD2 i druge kazne

- Kako je regulacija sve stroža i kako će postupno prolaziti svi ključni datumi vezani uz implementaciju PSD2, regulatori financijskog sektora fokusirat će se na stvarnu provedbu zakona – predviđa čelnik Aure koji smatra da će se prva poskliznuti neka od velikih riba, koju će potom svi koristiti kao primjer.

4. Kriptovalute: DLT u drugoj reviziji

Za područje kriptovaluta Daniel Döderlein je predvidio reviziju tehnologije koja stoji iza knjige transakcija, odnosno tzv. ledgera.

- Dobri dijelovi blockchain tehnologije moći će se koristiti bez rizika vezanih uz kriptovalute s kojima se danas suočavamo. Čini se također vjerojatnim da će valute iza kojih stoje vlade također krenuti prema digitalnim ledgerima, što će se najprije dogoditi u nordijskim zemljama i Aziji – Döderleinove su prognoze.

On, naime, vjeruje da će digitalni ledgeri omogućiti svijetu da trguje van granica svoje zemlje te da će u svojoj pozadini imati podršku nečega čemu danas vjerujemo pa će tako, primjerice, kruna postati e-kruna.

5. Umjetna inteligencija (AI) posvuda

- Baš kao što će se tehnološki giganti boriti za to tko će tržištu ponuditi najbolju uslugu plaćanja, bitku za onoga tko će zaraditi najviše novaca od umjetne inteligencije ponajprije će voditi poznati igrači, dok će AI startupi s velikim ambicijama pokušati iskoristiti snagu ovih tvrtki, rješavajući probleme i omogućavajući korisnicima da jednostavnije upravljaju svojim financijskim sredstvima – istaknuo je Döderlein, a jedan od prvih rezultata tog trenda, vjeruje, vidjet ćemo u obliku raznih asistenata.

Tako ćemo brzo proći trenutnu "Hey Siri" fazu i iskusiti glasovne i tekstualne asistente u čitavom nizu situacija kao što su, recimo, poruke koje vam sugeriraju kada biste trebali prebaciti svoja sredstva iz jedne u drugu valutu ili vas, pak, obavještavaju da je proizvod koji vam se sviđa negdje na sniženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:11