Budućnost kakvu ne žele

Britanski sindikati strahuju od čipiranja radnika: 'Poslodavci će imati potpunu kontrolu!'

Nagađa se da je vlasnik švedskog Biohaxa u pregovorima s jednim od velike revizorske četvorke
Ilustracija
 Profimedia, BSIP

Britanske kompanije u ozbiljno razmišljaju o čipiranju svojih zaposlenika.

Procurilo je to nakon što je velika švedska tehnološka kompanija Biohax otkrila da pregovara o suradnji s velikim brojem britanskih pravnih i financijskih tvrtki. Jedna od njih, čije ime Šveđani nisu željeli otkriti, navodno je dio velike četvorke revizorskih kuća i ima nekoliko tisuća zaposlenika. Kako piše Telegraph, razlog za uvođenje čipiranja nije posvemašnja kontrola zaposlenika već bolji nadzor vrijednih dokumenata.

- Čipovi će im omogućiti da unaprijed odrede tko smije ulaziti u koju prostoriju i tko ima pristup kojim spisima – rekao je osnivač Biohaxa Jowan Österlund, inače bivši tatoo majstor.

Guardian je kontaktirao sve četiri glavne revizorske kuće za koje se nagađa da će čipirati svoje radnike i rezultat je ovakav: KPMG, EY i PwC rekle su kako ne razmatraju taj potez, a Deloitte je odbio komentirati.

Čipovi su minijaturni, veličine zrna riže, svaki košta 150 funti (oko 1270 kuna) i nalik su onima koji se koriste za čipiranje kućnih ljubimaca. Ugrađuju se između palca i kažiprsta. Zaposlenici će njima moći ulaziti u kontrolirana područja, pomoću njih kupovati hranu u kantini, ući u zgradu i koristiti printere.

- Nema gubljenja iskaznice, nema zaboravljanja, uvijek imate backup. Mikročipovi koriste istu tehnologiju kao beskontaktne kartice koje se sve više koriste – pojašnjava Österlund.

Poslodavci i sindikati protiv

No, najveća organizacija poslodavaca u Velikoj Britaniji, CBI, nije oduševljen najavom iz Švedske.

- Tehnologija mijenja način na koji radimo i shvaćamo svoj posao, no nije nam bilo ugodno pročitati ovakve najave. Poslodavci se trebaju više koncentrirati na prioritetne aktivnosti, poput osjetnih pogodnosti za zaposlenike – rekao je glasnogovornik CBI-a, organizacije koja inače obuhvaća oko 190.000 britanskih tvrtki.

Glavni sindikat Velike Britanije, TUC, zabrinut je za privatnost zaposlenika.

- Mikročipiranje će dati šefovima još više moći i kontrole nad radnicima. Poslodavci ne smiju prisiljavati radnike na ugradnju čipova – naglasio je glavni tajnik TUC-a Frances O'Grady za Guardian.

Telegraph piše kako je u Švedskoj čipirano 4000 građana, a, očekivano, nisu svi bili oduševljeni na prvu.

- Da je inicijativa došla od vlade, nema šanse da bi bila prihvaćena. Mi smo privatna kompanija, radimo ovo s građanima, za građane – naglasio je osnivač Biohaxa.

Prva osoba s čipom

Uskoro planiraju otvoriti ured u Londonu, a poznati su po suradnji sa švedskim željeznicama gdje putnicima omogućuju kupovinu karte pomoću čipa u dlanu. Inovator Steven Northam prva je osoba u Velikoj Britaniji koja si je dobrovoljno ugradila čip kako vi mogao otvoriti kuću i pokrenuti automobil samo mahanjem dlana.

- Za deset do dvadeset godina ključevi će biti prošlost, sve ćemo otvarati dlanom – rekao je Northam za Telegraph.

On je osnovao i kompaniju BioTeq koja je u Velikoj Britaniji dosad čipirala oko 150 ljudi, a svoju tehnologiju izvezla je u Španjolsku, Francusku, Njemačku, Japan i Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:38