Budućnost stiže

Boeingov taksi je poletio: Industrija letećih automobila vrijedit će 2,9 mlrd. dolara?

Boeingov leteći automobil proizveden je kako bi putnici mogli preletjeti gužvu gradskih cesta
Boeing, prototip autonomnog letećeg automobila
 REUTERS

Boeingov leteći automobil, proizveden kako bi putnici mogli preletjeti gužvu gradskih cesta, uspješno je odradio svoju prvu pokusnu vožnju i svijetu pokazao budućnost prometa, piše Bloomberg.

“Prototip autonomnog zračnog vozila za putnike kontrolirano je poletio, letio i sletio tijekom testa u Virginiji”, objavio je proizvođač vojnih i komercijalnih zrakoplova.

- U samo godinu dana došli smo od koncepta vozila do letećeg prototipa - kazao je Greg Hyslop, šef IT-a kompanije.

“Leteći automobil”, kako su ga nazvali, električno je vozilo, a ideja je da letovi nemaju pilota, odnosno da budu autonomni, a dužina rute kojom bi prevozili putnike iznosit će 80 kilometara.

Boeing i Airbus među mnoštvom su kompanija u utrci proizvodnje prvog funkcionalnog letećeg automobila budući da se predviđa da će takva vozila prodrmati zrakoplovnu industriju, a Boeing je najavio da će njegov leteći automobil prevoziti ljude početkom 2020-ih, navodi CNN.

Inače, Boeing se “bacio na posao” još 2017. kupivši kompaniju Aurora Flight Sciences koja surađuje s Uberom u razvoju letećeg taksija. Iako Boeing nije htio komentirati je li ovaj prototip taj koji će Uber koristiti kao taksi, kompanija za dijeljenje prijevoza objavila je kako je riječ upravo o vozilu planiranom da postane djelom Uberove zračne mreže Uber Air.

Dodatno, Boeingov rival Airbus testnu vožnju svog autonomnog letećeg taksija odradio je prošle godine, a Intel i Ehang pripremaju svoje letjelice za testove.

Analitičari Morgan Stanleya predviđaju da bi ova tehnologija do 2040. mogla postati industrijom vrijednom 2,9 bilijuna (eng. trillion) dolara, dok one najpesimističnije prognoze procjenjuju da će vrijednost budućeg sektora letećih automobila iznositi 615 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:45