Novac.hr

BMW i Virgin predstavili kapsule za sustav prijevoza koji bi trebao voziti 1100 km/h

Udaljenost između Dubaija i Abu Dhabija putnici bi prešli za samo 12 minuta
Simulacija izgleda Hyperloopa
 Virgin Hyperloop One / Profimedia, Ferrari

Zračna udaljenost između Dubaija i Abu Dhabija, dva najpoznatija i najbogatija grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, iznosi 105 kilometara, dok je cestovna tek 120 kilometara duža.

Iako taj put zrakoplovi mogu prevaliti za petnaestak minuta, a automobili bržom vožnjom ispod sat vremena, u Emiratima razmišljaju o novom obliku povezivanja dva grada. Riječ je o često spominjanom Hyperloopu, to jest tehnologiji hiper brzog prijevoza u kojem kapsule prolaze kroz zatvorene tube brzinama i do 1100 km/h, a koju je prije nekoliko godina prvi predložio Elon Musk.

Tako su u Dubaiju, u sklopu manifestacije "Mjesec dana inovacija", tvrtke Virgin Hyperloop One, Dubai Roads and Transport Authority i bavarski proizvođač luksuznih automobila BMW predstavile prototip jedne od kapsula kojom bi se putnici jednog dana mogli voziti preko Emirata. I dok je Virgin zadužen za dio oko same infrastrukture tuba, BMW-ov tvrtka kćer DesignWorks napravila je prototip same kapsule, piše Top Gear.

Virgin Hyperloop One / Profimedia, Ferrari
Simulacija izgleda Hyperloopa

Iz tvrtke kažu da im je najveći izazov bio stvoriti "udoban i zanimljiv interijer bez prozor, a koji bi istovremeno osigurao da svi putnici sjede tijekom putovanja". Prva klasa u kapsulama tako ima kožna sjedala, koja se mogu grijati ili hladiti po potrebi i koja su opremljena ekranima osjetljivima na dodir. Naravno, tu je i bogata videoteka za zabavu tijekom puta, iako se taj dio čini pomalo suvišnim s obzirom na to da bi cijelo putovanje između dva grada trebalo trajati tek 12 minuta.

No, kako piše khaleejtimes, projekt Hyperloopa i dalje nije u službenim planovima Emirata, već je novi oblik transporta još uvijek u "razvojno-istraživačkoj fazi".

Virgin Hyperloop One / Profimedia, Ferrari
Simulacija izgleda Hyperloopa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:50