Nova tehnološka suradnja

Atlantic Grupa i Gideon Brothers: 'Mi razbijamo famu o robotima koji uzimaju poslove'

To je, bez sumnje, napredna tehnologija i vidimo brojne prednosti njene primjene
Novi robot tvrtke Gideon Brothers u skladištu Atlantic Grupe
 Gideon Brothers

U sklopu drugog pilot projekta hrvatske tvrtke za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers, Atlantic Grupa će u svom novom logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici implementirati njihove potpuno autonomne strojeve temeljene na revolucionarnoj tehnologiji vizualne percepcije koja kombinira stereoskopske kamere i duboko učenje.

Ovaj projekt je značajan jer uključuje integraciju robotskog sustava s Atlanticovim sustavom upravljanja skladištem i tako donosi novu razinu automatizacije u distribucijski centar Atlantic Grupe, koji je već usmjeren na visoku učinkovitost. Za potrebe ove integracije, Gideon Brothers će surađivati sa Symphony RetailAI, pružateljem WMS softvera Atlantic Grupi.

Gideon Brothers
Novi robot tvrtke Gideon Brothers u skladištu Atlantic Grupe

- To je, bez sumnje, napredna tehnologija i vidimo brojne prednosti njene primjene. Prva je, naravno, povećanje učinkovitosti. Druga je ublažavanje problema nedostatka radnika, koji se osjeti ne samo u turizmu i proizvodnji, nego i u distribuciji. Mi ovdje zapravo razbijamo famu o robotima koji uzimaju poslove. Prava priča je, zapravo, suradnja ljudi i robota, gdje repetitivne zadatke preuzimaju roboti i tako omogućuju ljudima da se usredotoče na kreativniji rad i nadzor, povećavajući zadovoljstvo radnika, te, naravno, ukupnu učinkovitost poslovanja – istaknuo je Mladen Pejković, stariji izvršni direktor za Transformaciju i informacijske tehnologije Atlantic Grupe.

Gideon Brothers
Novi robot tvrtke Gideon Brothers u skladištu Atlantic Grupe

Gideonovi roboti za prijenos teškog tereta na paletama, nosivosti 800 kg, bit će uklopljeni u ovu digitaliziranu okolinu te unijeti dodatna poboljšanja u već optimizirane operacije. Tijekom pilot projekta testirat će se slučaj upotrebe poznat kao "swarm me", gdje roboti idu od jedne do druge lokacije – odnosno od osobe do osobe zadužene za određeni dio skladišta, koristeći najučinkovitiju rutu. U Atlantic Grupi očekuju da će implementacija, između ostaloga, ublažiti i problem nedostatka radne snage.

Gideon Brothers
Novi robot tvrtke Gideon Brothers u skladištu Atlantic Grupe

- Naša tehnologija napredne vizualne percepcije podiže ljestvicu onoga što autonomni mobilni roboti mogu obavljati u pravom skladištu ili proizvodnom pogonu. Naš robot ima izvrsne performanse u industrijskim okruženjima s kojima se konkurentska tehnologija ne može nositi i to dokazuje robusnost naše tehnologije. Donosimo stvarne promjene u logistici i rukovanju materijalima te oslobađamo ljude od repetitivnih, teških i opasnih zadataka, zahvaljujući čemu se njihov potencijal može usmjeriti ka zadacima s visokom dodanom vrijednošću – poručio je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothersa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:54