Spora reakcija

Appleu krenule stizati tužbe zbog greške na FaceTimeu koju je otkrio tinejdžer

Dovoljno je dodati osobu u grupni FaceTime da bi se ulovio zvuk i video osobe koja se nije ni javila
Tim Cook, izvršni direktor Apple, selfie

Nakon greške na Appleovom FaceTimeu putem kojeg se moglo prisluškivati tuđe razgovore, kompaniji je na stol stigla tužba, piše Bloomberg. Naime, odvjetnik Larry Williams odlučio je tužiti Apple jer je greška na servisu omogućila nepoznatoj osobi da prisluškuje privatan razgovor između Williamsa i njegovog klijenta.

- Odvjetnik Larry Williams smatra da je tehnička greška povreda privatnosti najintimnijih razgovora pojedinca - kazali su na sudu u Houstonu dodavši da je Williams prijavio da je bio prisluškivan tijekom svjedočanstva njegova klijenta.

Stoga traži kaznenu naknadu štete od Applea koji mora “snositi odgovornost za svoj proizvod” kojeg je “pogrešno prikazao i tako prekršio jamstvo, ali i pokazao visoku razinu nemarnosti”.

Sami bug primijetio je još prije više od tjedan dana 14-godišnji Grant Thompson iz Arizone koji je tako prisluškivao svog prijatelja. No, FacePalm bug, kako su ovu grešku već počeli nazivati, nije neobičan samo po tome što ga je otkrio tinejdžer, već i po tome što je dozvolio potpun pristup mikrofonu i videu na uređaju druge osobe. Dovoljno je dodati drugu osobu u grupni FaceTime poziv da bi se ulovio i zvuk i video s uređaja te osobe koja se još uvijek nije ni javila ili koja se nikad ni neće javiti.

Grantova majka Michele Appleu je odmah poslala video hakiranja kako bi ih upozorila na “veliku sigurnosnu grešku”, odnosno obratila se Apple Supportu, odjelu za sigurnost kompanije te je video objavila na Twitter i Facebook stranicama tvrtke, navodi New York Times.

No, Apple nije reagirao na njezina upozorenja sve do ovog ponedjeljka kada je jedan korisnik prijavio bug te je o tome objavljen članak na Appleovom “portalu za obožavatelje” 9to5mac.com. Nakon što se taj članak proširio internetom, kompanija je isključila Group FaceTime te su objavili da rade na popravku servisa koji će biti ažuriran krajem tjedna.

Ipak, iz Applea nisu ništa rekli o nastanku same greške i kako ju njihovo osoblje nije primijetilo ili zašto im je trebalo toliko dugo da odgovore na upozorenja Michelle Thompson. Ona je, kako navodi New York Times, smatrala da je njen sin otkrio grešku koja bi mogla ugroziti nacionalnu sigurnost.

- Bojala sam se da bi se taj bug mogao koristiti u zločinačke svrhe. Iako se u svakom slučaju njime javlja pitanje zaštite privatnosti i sigurnosti za pojedince, potencijalno bi mogao utjecati i na nacionalnu sigurnost ako se, primjerice, članovi vlade nađu u ulozi žrtve ovog buga koji omogućuje prisluškivanje - rekla je Thompson.

Prema New York Timesu, tržište za bugove već postoji, kao i lozinka kojom tada vladama, vojnoj industriji i cyberkriminalcima mogu poslužiti kao oružje budući da omogućuju špijuniranje uređaja ljudi bez njihova znanja. Tehničkom greškom na FaceTimeu, kao i drugim Appleovim bugovima, može se zaraditi desetke, stotine tisuća ili čak milijune dolara od mnogih brokera koji ih kasnije prodaju za još veće svote sigurnosnim agencijama i ostalim agencijama za provedbu zakona diljem svijeta, a u sklopu toga postoji crno tržište bugova na kojem brokeri te alate prodaju najvišim ponuđačima na dark webu.

Samo tržište za Appleove greške procvalo je u post-Edward Snowden eri, no svejedno se rijetko kada dogodi tehnička greška na softwareu koja dopušta toliko jednostavan pristup treće osobe kao što se sada dogodila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:53