Genijalac iz Zagreba

Apple nudi milijun $ onome tko hakira iPhone, vijest objavio naš informatičar Ivan Krstić

Mladi kompjutorski genij Krstić jedan je od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za informatičku sigurnost
 REUTERS/Stephen Lam / Ivan Krstic

Iz američkog tehnološkog diva Applea danas je došla potvrda da planiraju dati milijun dolara nagrade svakom tko uspije hakirati iPhone, prenosi Forbes. Tu je objavu dodatno začinila vijest da je "lov na bugove" najavio Zagrepčanin Ivan Krstić (33), šef Appleovog odjela za sigurnosni inženjering.

Samozatajni genijalac Krstić, jedan je od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za informatičku sigurnost, jučer je na tehnološkoj konferenciji Black Hat u Las Vegasu izložio da će Apple povisiti nagradu za sve istraživače i hakere, s dosadašnjih 200 tisuća dolara, na milijun dolara pronađu li “bug” u operativnom sustavu iPhonea, slabost u novim softverima ili mogućnost za mrežni napad, virus, koji ne bi uključivao interakciju s korisnikom. Sve su to sustavu na kojima on i njegov tim iz odjela rade.

Appleovom “lovu na bugove" može se priključiti bilo tko, a osim za iPhone, proširit će se ove godine i na operativne sustave ostalih uređaja, uključujući računala Mac, satove Apple Watch i Apple TV-a. Krstić je zaključio da ta Appleova akcija, koja je započela 2016. godine, bilježi veliki uspjeh, a hakeri diljem svijetu su u zadnje tri godine pronašli 50 ozbiljnih “bugova” u njihovom sustavu.

Krstić, rođen u Zagrebu, srednju školu je završio u SAD-u dobivši prestižnu stipendiju. Diplomirao je teorijsku matematiku i informatiku na sveučilištu Harvard, a 2009. je dobio posao u Appleu (o čemu je Jutarnji već pisao).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 14:43