Magična brojka

Apple nadomak vrijednosti od bilijun dolara, ali u stopu ih prati Amazon

Apple ima godišnje prihode pet puta veće od hrvatskog BDP-a, ali Amazon ih opasno slijedi
Apple logo na zgradi
 Brendan McDermid / REUTERS

Da je Apple prva tvrtka modernog doba koja je na rubu dohvaćanja magičnog broja od 1 bilijun dolara u vrijednosti nije tajna. Za lakšu vizualizaciju, numerički bi to izgledalo ovako - 1,000.000,000.000.

Ipak, dok ekipa iz Applea oslobađa skladište za pohranu tolike količine novca, Amazon se polako probija do vodeće pozicije i prijeti preuzeti tu laskavu titulu, piše Reuters.

Ruže zasad cvjetaju u Appleu, tvrtka koju je u garaži davne 1976. godine osnovao Steve Jobs postiže trenutnu tržišnu cijenu od 934 milijarde dolara, a samo prošle godine zabilježila je ukupne prihode od 229 milijarde dolara. U usporedbi to predstavlja prihode veće i od BDP-a nekih država. Primjerice, ta tehnološka tvrtka od preko 100 tisuća zaposlenih ima prihode gotovo pet puta veće od hrvatskog BDP-a.

Nakon objave da je veliki investitor Warren Buffett povećao svoj udio u Appleu, svi financijski analitičari, tvrdi Reuters, očekuju skoro probijanje cifre od jednog bilijuna. Međutim, upozoravaju, nije nemoguće da u "foto-finišu" Apple prestigne još jedan američki gigant, Amazon. Iako tvrtka Jeffa Bezosa kaska za Appleom ostvarujući tržišnu cijenu od 780 milijardi dolara njezine su dionice eksplodirale.

Usporedimo li te dvije tvrtke, vidljivo je kako su dionice Apple porasle za 24 posto u prethodnoj godini, ponajviše u iščekivanju novog modela iPhone X-a. Optimizam je u međuvremenu splasnuo jer novi model koji u SAD-u stoji 999 dolara, ali u Hrvatskoj doseže cijenu i od 10.000 kuna nije izazvao planiranu pomamu među kupcima.

S druge strane, Amazonove dionice vinule su se za nevjerojatnih 70 posto u posljednjih dvanaest mjeseci, nakon porasta prihoda od 31 posto zahvaljujući snažnijoj online prodaji i uslugama pohranjivanja u cloud, području gdje Amazon dominira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 14:48