Više nije samo njegova igračka

Analitičar investicijske banke decidiran: 'Tesla je prerastao Elona Muska'

Iako je prošla godina bila poprilično izazovna za kompaniju, ona je i dalje uspjela ostati profitabilna
Elon Musk
 Joe Skipper / REUTERS

- Čini se kako je Tesla prerasla Elona Muska – tvrdi to Philippe Houchois, analitičar za europsko i američko tržište automobila investicijske banke Jefferies. Prema njegovim riječima, ova kompanija odavno je prestala biti samo 'igračka' svog izvršnog direktora.

- Točno je da Musk i dalje privlači veliku pažnju javnosti, ali Tesla je i samostalno, bez pomoći izvršnog direktora, uspio ostvariti profit u područjima u kojima se nitko nije nadao, poručuje Houchois. Iako je prošla godina bila poprilično izazovna za kompaniju, ona je i dalje uspjela ostati profitabilna. Po svemu sudeći, najveće probleme Tesli zapravo stvara njegov izvršni direktor, prenosi CNBC.

Musk je sa svojim nedavnim objavama na Tweeter profilu privukao veliku pažnju javnosti, ali i regulacijski tijela čime je sebi i kompaniji napravio trošak od 20 milijuna dolara. Iako je milijarder zbog svojih objava smijenjen s mjesta predsjednika uprave i dobio zabranu objavljivanja povjerljivih informacija, to ga nije spriječilo da i dalje nastavi po svome. Ranije ove godine, nastavio je s objavama zbog čega su se on i kompanija ponovo našli pod povećalom javnosti. No, Houchois ističe kako Tesla unatoč svemu uspijeva postići ono o čemu drugi samo sanjaju.

Prema njegovim riječima, najava zatvaranja izložbenih salona i prebacivanja na online prodaju, potez je kojeg se niti jedan drugi proizvođač automobila ne usudi napraviti. Uz to dodaje, kako je kompanija uspjela otplatiti dug od 920 milijuna dolara. Nadalje, smanjili su cijene svojih vozila, te su u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine ostvarili prvi kvartalni profit u posljednje dvije godine.

Houchois uz to poručuje kako će se pozitivni trend kompanije nastaviti i ove godine, a ukoliko uspiju ustabiliti svoj protok novca i bilancu, te nastave u pozitivnom tonu, uskoro bi mogli postati i potpuno samoodrživa tvrtka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:34