Bizaran slučaj

Amerikanka je tužila Apple jer njezin iPhone ima 'notch', što se u reklami nije vidjelo

U marketinške svrhe Apple je kontinuirano koristio vizuale u kojima se ''notch'' ne primjećuje
Klijent testira iPhone XS, ilustracija
 Edgar Su / REUTERS

Možda zvuči bizarno, ali jedna je Amerikanka, dotična Courtney Davis, upravo tužila tehnološkog diva Apple, zbog toga što je iPhone koji je naručila došao s malim zupcem pri vrhu ekrana, objavio je Business Insider. Riječ je o usjeku u zaslonu na kojem nema piksela, svima vjerojatno poznatijem kao ''the notch''.

Apple je, naime, u sporni ''notch'' na modelima iPhone XS i iPhone XS Max smjestio naprednu prednju kameru, između ostalog nužnu za sustav prepoznavanja lica kojim se uređaj otključava. Međutim, u promoviranju ovih uređaja Apple je kontinuirano koristio vizuale u kojima se ''notch'' ne primjećuje jer se stapa s crnom pozadinom fotografije. Courtney Davis smatra da je takvo reklamiranje bilo obmanjujuće, da nije u skladu sa stvarnim izgledom uređaja te je na tom tragu uložila žalbu okružnom sudu u sjevernoj Kaliforniji.

Njezini su odvjetnici optužili Apple da su u marketinškim kampanjama za novi iPhone sakrili ''notch'' i tako posljedično naveli gospođu Davis da pomisli kako iPhone XS Max, koji je prethodno naručila, takav zubac na vrhu zaslona neće imati.

- Fotografije koje sakrivaju piksele koji nedostaju na zaslonu proizvoda istaknute su na Appleovoj internetskoj stranici, baš kao i na reklamama trgovaca koji ovaj proizvod imaju u ponudi - stoji u tekstu tužbe.

Tim Cook, CEO of Apple, speaks about the iPhone XS and XS Max at an Apple Inc product launch event at the Steve Jobs Theater in Cupertino, California, U.S., September 12, 2018. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS
iPhone XS, promocija

Dodatno, istaknuli su i da je Apple kod navođenja rezolucije ekrana zaokružio piksele i prikazao da ih ima više nego što je to, kažu, uistinu tako. Usporedbe radi, u tekstu tužbe navedeno je i da stariji iPhone 8 ima kvalitetniji zaslon od novih modela, iako se iPhone XS i iPhone XS Max reklamiraju kao pametni telefoni s izvrsnom kvalitetom zaslona.

Davis i njeni odvjetnici zbog ovog slučaja traže pokretanje sudske parnice, a iako nema garancije hoće li im to i kada uspjeti, ova je tužba, piše Business Insider, označila prvi put da se promotivni materijali za neki od najnovijih iPhone modela toliko detaljno proučavaju iz pravne perspektive.

Dodatno, kad su prve fotografije ovih modela procurile još u kolovozu, mnogi tehnološki stručnjaci već su tad ukazivali na to da crna pozadina koja se koristi skriva famozni ''notch'' koji je na njima nevidljiv.

Apple još nije komentirao slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:16