Nove tehnologije u vojsci

Američka vojska u budućnosti će koristiti HoloLens naočale u svojim misijama

Vojska bi kupila čak 100.000 primjeraka, te tako sama utrostručila prodaju Microsofta
VR naočale
 Profimedia, Wavebreak

Američka vojska sklopila je ugovor s Microsoftom vrijedan 480 milijuna dolara za kupnju HoloLens virtualnih naočala. Iako se ova tehnologija već neko vrijeme koristi u vojnim vježbama, ovom suradnjom američka vojska će po prvi put virtualne naočale koristiti i u stvarnim misijama.

Od tehnološkog giganta vojska je zatražila da u svoje naočale ugradi nekoliko dodatnih opcija poput noćnog vida, zaštite sluha , mjerenja udisaja i drugih vitalnih znakova te senzora za detekciju potresa, piše Engadget.

- Tehnologija proširene stvarnosti vojnicima će uvelike pomoći u snalaženju i donošenju odluka na zahtjevnim terenima. Ovaj novi ugovor, samo je nastavak naše duge i vjerne suradnje s odjelom za obranu – poručili su iz Microsofta.

S trenutnom cijenom HoloLensa od 3.000 dolara za tehnološke stručnjake, odnosno 5.000 dolara za kompanije koje ga koriste u komercijalne svrhe, Microsoft je prodao oko 50.000 jedinica. Ovim suradnjom, američka vojska kupila bi čak 100.000 primjeraka, te tako sama utrostručila prodaju tehnološkog diva.

Iako su ovu tehnologiju već koristili NASA-ini astronauti, ovaj ugovor među zaposlenicima Microsofta izazvao je veliku pobunu, dok je jedan dio njih u pitanje doveo i moralnost cjelokupnog projekta.

Tim je povodom predsjednik i glavni dužnosnik za pravne poslove Microsofta, Brad Smith, zaposlenicima poručio da će svakome biti dozvoljeno prebacivanje na drugi projekt, ako se ovaj ugovor kosi s njihovim etičkim načelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:57