Investicija

Amazon kreće u napad na tržite čija vrijednost premašuje filmsku i glazbenu industriju

Njihov plan uključuje razvoj vlastitih igara, ali i platforme za igranje videoigara u oblaku – Project Tempo
Jeff Bezos
 Profimedia, INSTAR Images

Kako bi sustigao Apple i Google, vodeći div internet trgovine, Amazon, odlučio je zakoračiti u jednu od najvrjednijih industrija današnjice – gaming industriju.

Njihov plan uključuje razvoj vlastitih igara, ali i platforme za igranje videoigara u oblaku – Project Tempo. Sličan sustav već je do sada razvio Google koji je nazvao Stadia, dok je Apple za svoje korisnike razvio Arcadu. Za razliku od klasičnih igara za računala i konzole za koje je potrebno kupiti snažan hardver na kojem će se pokretati igre, za uživanje u igrama u oblaku uopće nije važan hardver koji posjedujete. Potrebno je samo imati internetsku vezu i uređaj s kojim ćete se moći spojiti na internet.

Kako navodi New York Times, Amazon je prvotnu verziju svog sustava trebao predstaviti krajem ove godine, no čini se kako će zbog krize uzrokovane koronavirusom predstavljanje Tempa prebaciti za iduću godinu. I dok cloud sustav korisnici neće vidjeti sve do 2021. godine, u svibnju ove godine najavljeno je puštanje prve originalne video igre, Crucible.

Inače, pokretanje vlastitog cloud sustava za videoigre bila bi prva velika investicija Amazona u segmentu zabave. Naime, ovaj američki div zadnji put je u segmentu zabave investirao prije otprilike 15 godina pokretanjem streaming servisa za serije i filmove, Amazon Prime.

Pokretanjem novog gaming servisa, prema predviđanjima stručnjaka, Amazon bi u svoju 'bazu' mogao dovući oko milijun novih pretplatnika.

A da se kompanija uistinu u najbolje vrijeme odlučila za ulazak na ovo tržište pokazuje i podatak kako bi samo ove godine, industrija videoigara mogla uprihoditi više od 160 milijardi dolara, što nadmašuje godišnju zaradu filmske i glazbene industrije. Osim toga, prema procjenama, ova bi industrija za pet godina trebala premašiti vrijednost od 300 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 02:34