Nova obveza tvrtkama

Novi registar vlasnika tvrtki: za skrivanje vlasništva kazne i do 350 tisuća kuna

Novi registar, osim vlasnika tvrtki, obuhvaća i ustanove, udruge, zaklade i fondacije
Potencijalni kineski ulagači iz tvrtke China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) u obilasku Uljanika
 Goran Šebelić/Cropix

Od ponedjeljka 3. lipnja domaćim tvrtkama počinje teći obveza upisa podataka u Registar stvarnih vlasnika hrvatskih poduzeća prema pripadajućem pravilniku koji je objavio ministar financija Zdravko Marić. Tvrtkama koje do 30. prosinca ove godine ne upišu potrebne podatke u Registar stvarnih vlasnika, zapriječene su kazne i do 350 tisuća kuna.

Registar stvarnih vlasnika jedna je od ključnih novina u izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je stupio na snagu sredinom travnja ove godine s obvezom ministra financija da do kraja ove godine donese pripadajući pravilnik.

U odnosu na postojeće javne i službene podatke o vlasnicima domaćih poduzeća kao što su vlasnikov OIB i datum rođenja, Registar stvarnih vlasnika koji će voditi Financijska agencija obuhvatiti će, kako se navodi u pravilniku, i podatke o 'prirodi' i 'opsegu' stvarnoga vlasništva, kao i detaljnije podatke o deset najvećih dioničara tvrtki.

Novi registar, osim tvrtki, obuhvaća i podatke o stvarnim vlasnicima, ustanova, udruga, zaklada i fondacija kojima su država, županije, gradovi i općine jedan od osnivača.

Iako je u javnoj raspravi koja je prethodila donošenju pravilnika najavljivano da će u njemu biti pobliže utvrđeno što podrazumijeva 'priroda' i 'opseg' stvarnog vlasništva u tvrtki, to nije učinjeno. Stoga će tek iz podataka u pravilniku za pojedine tvrtke biti jasnije što točno znače spomenuti podaci.

Registar će u početku biti dostupan tijelima državne vlasti, a šira javnost moći će u njega dobiti uvid na internetu nakon što Ministarstvo financija objavi način stjecanja aplikacije za uvid u registar i cijena po kojima će se moći ulaziti u nj.

Mada je uoči usvajanja izmjena Zakona o spječavanju pranja novca i financiranja terorizma najavljivano je kako će Registar biti otvoren za javnost bez ograničenja i uvjeta, ministar financija Zdravko Marić već tada je napomenuo da pripadajuća pravila Europske unije nalažu naplatu i osiguravanje aplikacije. Naime, prema riječima Marića, naš Registar biti će uvezan u središnju europsku platformu stvarnih vlasnika poduzeća zbog čega se, očito, ta evidencija i uvodi u Hrvatskoj.

Osim nepoštivanja obveze upisa podataka u Registar do kraja godine, tvrtke će se kažnjavati i za eventualni propust unošenja izmjena u postojeće podatke u Registru, gdje su zapriječene kazne od maksimalnih 75 tisuća kuna, a rok za unošenje izmjena je trideset dana od njihova nastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:54