Novi filmski rekord

Novi nastavak Osvetnika u samo 11 dana došao do prve milijarde dolara na kino blagajnama

Disneyjev film novi je rekorder, a s trona je pomeo Ratove zvijezda: Sila se budi
Screenshot 'trailera' za Osvetnike
 Screenshot: YouTube

Disneyjev novi nastavak Osvetnika: Rat beskonačnosti ispisao je povijest najbržom zaradom milijarde dolara na svjetskim kino blagajnama. Osvetnicima je trebalo samo 11 dana da dosegnu prvu milijardu i s trona pometu čak i Ratove zvijezda: Sila se budi koji je do tog iznosa došao za 12 dana u 2015. godini, piše Bloomberg.

Budući da ta dva filma zauzimaju gornje pozicije u gotovo svim statistikama, usporedbe su neizbježne. Prema pisanju Forbesa, Osvetnicima je za prelazak 400 milijuna dolara na američkim kino blagajnama trebalo devet dana i tu su nešto slabiji od Ratova zvijezda koji su isto postigli u samo osam. S druge strane, Ratovima zvijezda u prilog je išlo blagdansko razdoblje prikazivanja.

Osvetnici su od četvrtka, odnosno dana prve projekcije do drugog vikenda prikazivanja uprihodili 369 milijuna dolara, s tim da je drugi vikend prikazivanja već tradicionalno slabiji jer su tada ostvarili samo 31 milijun dolara i zabilježili pad od 70 posto od vikenda do vikenda. Veći je pad imao samo drugi nastavak Osvetnika: Vladavina Ultrona, i novi nastavak, opet Ratova zvijezda, ali ovaj put Posljednjeg Jedija.

To naravno nije ništa strašno jer su Osvetnici, prema pisanju Reutersa, drugi vikend prikazivanja ostvarili ukupno 112,5 milijuna dolara i time su drugi po redu film s najvećom zaradom u drugom vikendu, između Crne Pantere koja je zaradila 111 milijuna dolara i opet nedodirljivih Ratova zvijezda: Sila se budi.

Ukupno gledajući, film koji je najviše zaradio u povijesti jest film Jamesa Camerona Avatar iz 2009. godine koji je na svjetskim kino blagajnama prikupio gotovo 2,8 milijarde dolara, a slijedi ga još jedan film istog redatelja, Titanic sa zaradom od gotovo 2,2 milijarde, dok treće mjesto drže Ratovi zvijezda: Sila se budi s malo preko 2 milijarde dolara. Novi Osvetnici sada se nalaze na 15. mjestu, ali ohrabruju procjene Forbesa prema kojima će Rat beskonačnosti imati čisti put kino zaradi sve do 18. svibnja kada je najavljen početak prikazivanja filma kuće 20 Century Fox Deadpool 2. Također, Osvetnike čeka i obećavajući početak prikazivanja u Kini koji bi trebao biti 11. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:31