SAD vs Kina

Novi krug trgovačkog rata: Amerikanci stižu u Peking uz kontradiktorne najave Trumpa

- Konačni dogovor s Kinom izgledan je – poručio je Trump, ali i ostavio carine na snazi
Donald Trump
 Carlo Allegri / REUTERS

Bijela kuća najavila je da će glavni američki pregovarači s Kinom o međudržavnim trgovačkim odnosima Robert Lighthizer i Steven Mnuchin u četvrtak u Pekingu započeti novu rundu pregovora s kineskom stranom. Oko ishoda najavljenih pregovora u američkim političkim krugovima i medijima vlada suzdržanost zbog posljednjih istupa predsjednika Trumpa na tu temu.

Trump je, naime, potkraj prošlog tjedna objavio da pregovori s kineskom stranom o zajedničkom smirivanju tenzija nakon započinjanja trgovinskog rata sredinom prošle godine, dobro napreduju.

- Konačni dogovor s Kinom čini se izglednim – poručio je Trump, kojem, međutim, američki mediji nisu zaboravili istup nekoliko dana ranije. Tom prilikom, podsjećaju, Trump je poslao poruku Pekingu kako uvedene carine kineskim tvrtkama mogu ostati na snazi neko vrijeme, iako Kinezi bilokakav dogovor uvjetuju povlačenjem uvedenih carina na čak 6000 različitih proizvoda koje plasiraju na američko tržište.

U prilog procjenama da američko-kineski odnosi po pitanju trgovine ipak nisu pogoršani posljednjih mjeseci, može se navesti odustajanje Trumpove administracije od najave proširenja režima novih carina na kinesku robu koji je trebao obuhvatiti isporuke vrijedne oko 200 milijardi dolara.

Proširenje carina Kini Trump je najavljivao za kraj veljače ili početak ožujka ove godine, ali je od toga odustao. Ni kineska strana nije povećala obim lani uvedenih carina na američku robu, kao odgovor na poteze Washingtona.

Komentirajući prethodnu rundu pregovora s kineskom stranom priređenu tijekom veljače ove godine, američki predsjednik je objelodanio napredak postignut na nizu područja međudržavne trgovine, uključujući zaštitu intelektualnog vlasništva, transfer tehnologije, poljoprivredu, usluge i valutu.

U jeku nešto pozitivnijih kretanja na relaciji Washington-Peking, jedan od najvećih poduzetnika današnjice Elon Musk objavio je start svoje velike investicije u tvornicu električnih automobila kod Šangaja vrijedne pet milijardi dolara. Musk je svojedobno odložio tu odluku nakon otvaranja trgovinskog rata SAD-Kina, pa je aktivirao nakon smirivanja stanja.

U svakom slučaju, nakon posjeta Lighthizera i Mnuchina Pekingu, najavljeno je iz Bijele kuće, 2.travnja ove godine će uslijediti uzvratni dolazak kineskih pregovarača u Washington.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:44