Ništa od velikog pothvata

Zaustavljeno stvaranje giganta: 'Spajanje dva takva lanca bilo bi kobno za potrošače'

Agencija za regulaciju tržišnog natjecanja smatra da bi udruženje dvaju lanaca dovelo do rasta cijena i smanjenja kvalitete usluga i proizvoda
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Spajanje dvaju vodećih trgovačkog lanca u Britaniji, Sainsbury'sa i Asda vrijedno 15 milijardi funti zaustavljeno je zbog sumnje da bi takvo udruživanje moglo biti kobno za potrošače, ali i cijelo tržište, piše BBC.

Naime, agencija za regulaciju tržišnog natjecanja (CMA) sumnja da bi udruženje dvaju lanaca dovelo do značajnog rasta cijena, smanjenja kvalitete usluga i proizvoda te lošije ponude za potrošače.

- Naša je odgovornost da održavamo stabilnost tržišta i vodimo brigu o potrošačima, a spajanje ovih lidera dovelo bi do velikog rasta cijena i pada kvalitete usluga - istaknuo je Stuart McIntosh, analitičar iz CMA.

Naime, Sainsbury's je trenutno drugi najveći britanski lanac supermarketa, dok je Asda treći po veličini na tom tržištu. U travnju prošle godine, ova dva supermarketa sklopila su dogovor o ujedinjenju poslovanja kako bi pretekli tržišnog lidera Tescoa. Uz to, nadali su se kako bi im takva suradnja omogućila veću konkurentsku prednost nad brzorastućim lancima Aldijem i Lidlom, prenosi Reuters.

Iako lanci nisu željeli mijenjati imena svojih dućana, već samo ujediniti svoj rad, ovim ugovorom stvorio bi najveći trgovački lanac supermarketa u Britaniji s godišnjim prihodom od 66 milijardi dolara, tržišnim udjelom od 31,4 posto i s više od 2.800 prodajnih mjesta diljem zemlje. Da je došlo do realizacije ovog plana bio bi to najveći poslovni pothvat u svijetu prehrambenih lanaca u Britaniji u posljednjih 15 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:05