Muke za podstanare

Zašto je pronaći povoljan stan u središtu Zagreba postalo gotovo nemoguća misija?

Kada su u pitanju stanovi za prodaju ili najam, Zagreb je u 2018. godini ostao najtraženiji hrvatski grad
Panorama Zagreba
 Profimedia, Alamy

Osim po pitanju klasičnog, mjesečnog najma, jačanjem Zagreba kao turističkog središta porasla je i potražnja za stanovima za dnevni najam. Stoga je pronaći povoljan stan u središtu grada već postala gotovo nemoguća misija, s obzirom na to da je većina njih pretvorena u apartmane za iznajmljivanje u turizmu.

Bruno Babić, voditelj umreženja Apartmani u centru Zagreba, za Crozilla.com je rekao kako je u posljednje tri godine otvoreno više od 2000 novih apartmana.

- Broj turista raste, ali ne tako brzo - ističe Babić.

Velik broj apartmana mogao bi dovesti i do zasićenja tog segmenta zagrebačkog tržišta, a Babić smatra kako bi se to moglo dogoditi vrlo brzo.

- To smatram jer mi radimo cijelu godinu i znamo kad je visoka, a kad niska sezonalnost te ispada da Zagrebu apartmana nedostaje zapravo samo vikendima u prosincu, u vrijeme Adventa, dok ostatak godine uvijek ima slobodnih - kaže.

Razvoj tržišta najma i jačanje konkurencije donijeli su i porast standarda njihove opremljenosti pa možemo reći kako je prošlo vrijeme kada se nekretnina mogla kupiti te dalje iznajmiti bez dodatnih ulaganja. Unatoč velikoj potražnji, turisti i podstanari danas za svoj novac traže i mogu dobiti bolje opremljene stanove nego prije nekoliko godina.

Bruno Babić dodaje kako vlasnici ponekad znaju opremati apartman podnim grijanjem, stavljati klima-uređaj i TV u svaku sobu. Dodaje i kako takve apartmane nije moguće naplatiti znatno više od “običnih”, no gost će između takva dva uvijek izabrati opremljeniji.

Turistički procvat grada Zagreba na tržište je donio velik broj apartmana što je s vremenom prouzročilo i pad njihovih cijena pa je manja zarada nagnala iznajmljivače da se polako vraćaju klasičnom najmu na mjesečnoj bazi koji opet postaje sve skuplji.

Iako zahtijeva više posla, kratkoročni najam još je donedavno donosio osjetno veću zaradu nego dugoročno iznajmljivanje, dok se danas situacija lagano mijenja. Pretvaranje stanova u apartmane za turizam trend je koji je najprije zahvatio središte grada, a potom se proširio i na ostale zagrebačke kvartove pa su takvi stanovi u relativno kratkom roku s tržišta gotovo izgurali one za klasični, mjesečni najam. Smanjenje ponude dalo je dodatni doprinos porastu njihovih cijena.

Da se vlasnici stanova opet polako vraćaju klasičnom najmu, primjećuje i Babić.

- Kako su pale cijene u kratkoročnom najmu i digle se u dugoročnom, sve su bliže izjednačavanju, a ipak se u dugoročnom najmu radi o znatno manje posla - objašnjava i dodaje kako su cijene dugoročnih najmova porasle oko deset posto u odnosu na godinu prije.

- Razlog je što je stanova za najam sve manje jer ih je u turizmu sve više - rekao je Sergio Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovilla za Crozilla.com.

Prosječne tražene cijene stanova koji su se tijekom 2018. prodavali putem oglasnika Crozilla.com bile su oko sedam posto više nego godinu prije, dok su oglašavane najamnine stanova do 100 kvadrata porasle za 8,4 posto. Porastom kupoprodajnih vrijednosti porasla je i cijena najma. Isto tako, sve veći broj kupaca investira u stanove kako bi ih potom iznajmljivali pa očekuju povrat svojih ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:17