Ističe rok

Zadnji dan predaje zahtjeva za subvencionirane kredite, dosad ih je primljeno 2492

Ministar Predrag Štromar naglasio je kako je ove godine interes građana još veći
Ilustracija; u krugu: ministar graditeljstva Predrag Štromar
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na svojim je stranicama objavilo kako je 5. listopada zadnji dan predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće. Naglasili su kako je s jučerašnjim danom zaprimljeno 2492 zahtjeva, čime je premašen prošlogodišnji interes za tu mjeru.

"Jako mi je drago da je ove godine još veći interes građana. Najavili smo da očekujemo preko 2000 zahtjeva, no s ovim smo i mi pozitivno iznenađeni. Čestitam svima koji su prepoznali i podržali ovu mjeru za koju se pokazalo da ju mladi ljudi prepoznaju i koriste u rješavanju jedne od ključnih stvari u životu, a to je stambeno pitanje. Rješavanje stambenog pitanja preduvjet je za zasnivanje obitelji, kao i osobni i profesionalni razvoj mladih ljudi" rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

"Lani je 2320 mladih došlo do svog doma zahvaljujući subvencijama, sad imamo 2492 novih zahtjeva, a sigurno će ih još pristići i danas. Tu ne govorimo samo o brojkama, radi se o 4812 mladih obitelji. Kad tome pribrojimo 8000 onih koji su stambeno pitanje riješili zahvaljujući mjeri POS-a, onda govorimo sad već o gotovo 13 000 mladih obitelji koje će ostati u Hrvatskoj, ovdje će graditi svoju budućnost, odgajati djecu, raditi i stvarati" rekao je Štromar.

Podsjećamo, krediti se subvencioniraju pet godina, a za svako rođeno dijete rok subvencioniranja produžuje se za još dvije godine.

Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Tako najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili pak izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019., kao i 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 05:36