Širenje prava

Za subvencionirane kredite u pet godina izdvojeno je 400 milijuna kuna iz državne blagajne

Ipak, dvojbeno je cilja li ova mjera doista skupinu građana kojoj je potrebna pomoć države
Ilustracija: Gradilište u Svetoj Klari
 Marko Todorov / CROPIX

U manje od dvije godine nakon što je donesen, Zakon o subvencioniranju stambenih kredita mijenja se već drugi put. Onima koji će ubuduće podnositi zahtjev, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar odlučio je subvencije produljiti za još jednu godinu za svako dijete koje još nije navršilo 18 godina.

Koliko će država potrošiti za te subvencije? Najprije je 2017. godine iz proračuna za te svrhe izdvojeno 17,5 milijuna kuna, a godinu potom 42 milijuna kuna. Za realizaciju zakona u ovoj godini treba osigurati 80 milijuna kuna, u idućoj godini 114 milijuna kuna, a za 2021. godinu 150 milijuna kuna.

To znači da će u pet godina država za subvencioniranje kredita potrošiti 403,5 milijuna kuna. Iako je ta Vladina demografska mjera naišla na odobravanje mnogih, doživjela je brojne kritike jer je dvojbeno cilja li ona doista skupinu građana kojoj je potrebna pomoć države.

Drugi je problem rast cijena nekretnina, čemu su, vjeruju stručnjaci, pridonijele upravo državne subvencije za kupnju stanova. Posljednji podaci Eurostata pokazuju da su u trećem kvartalu prošle godine cijene stanova i kuća u Hrvatskoj u prosjeku rasle po stopi od 4,9 posto. Najnoviji anketni podaci Njuškala, pak, pokazuju da su cijene stanova u Zagrebu u prosjeku rasle 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:36