Signalitics

Vodeći svjetski dionički indeksi u padu zbog straha od obnove američko-kineskih tenzija

Europski dionički indeksi pali su na najnižu razinu u protekla dva tjedna dok je američki S&P 500 zabilježio najsnažniju korekciju u proteklih šest tjedana
Ilustracija
 /Brendan McDermid / REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Vodeći svjetski dionički indeksi jučer su zabilježili snažne silazne pritiske uslijed obnovljenih strahova oko američko-kineskih trgovinskih odnosa. Europski dionički indeksi pali su na najnižu razinu u protekla dva tjedna dok je američki S&P 500 zabilježio najsnažniju korekciju u proteklih šest tjedana.

Naime, tržišni optimizam u proteklih šest tjedana koji je rezultirao rastom dioničkih indeksa te smanjenom potražnjom za sigurnom imovinom, bio je posljedica očekivanja kako će dvije strane do kraja ove godine sklopiti trgovinski dogovor kojim bi se eliminirale tržišne neizvjesnosti, a što bi u konačnici podržalo oporavak ekonomskog rasta.

Do korekcije na tržištu je došlo nakon što je Reuters objavio kako bi potpisivanje dogovora između dvije strane moglo biti odgođeno za sljedeću godinu prema mišljenju trgovinskih stručnjaka i osoba bliskih Bijeloj kući. Do odgode dolazi uslijed rasta zahtjeva oko uvjeta dogovora sa obje strane. Dodatno, američki Senat je ranije u tjednu pružio podršku zakonu kojim se podupiru protesti u Hong Kongu, a što bi moglo dodatno zaoštriti odnose između dvije strane.

ŠTO TO ZNAČI?

Ukoliko dvije strane ne uspiju postići dogovor, SAD bi potencijalno mogle uvesti nove carine na uvoz kineskih dobara prema ranijem planu. Carine bi stupile na snagu sredinom prosinca a uključivale bi širok raspon potrošačkih dobara kao što su elektronski uređaji te blagdanske dekoracije. Čak i u slučaju da izbjegnemo potonje, novi val neizvjesnosti negativno će utjecati na izvedbu svjetske ekonomije te implicira potencijalne nove silazne pritiske na indikatore ekonomskog sentimenta koji su u proteklim tjednima pokazali prve naznake stabilizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:22