Kaos na tržištu

VIDEO Unatoč rastu potražnje, na tržištu vlada nedostatak zlata, a rudnici se zatvaraju

Osim što diljem svijeta vlada visoka potražnja za zaštitnim maskama i dezinficijensima, isto se događa i na tržištu zlata
 Frank Rumpenhorst / dpa Picture-Alliance/AFP

Osim što diljem svijeta vlada visoka potražnja za zaštitnim maskama i dezinficijensima, isto se događa i na tržištu zlata.

Kada burze padaju, investitori se, piše Bloomberg, okreću zlatu, no sada je to teže nego inače budući da je industrija za preradu zlata u poluge i novčiće uglavnom zatvorena. Usto, obustava letova poremetila je planove za transport zlata diljem svijeta, dok kompanije koje posjeduju rudnike smanjuju svoje aktivnosti i tako smanjuju i količinu tog metala na tržištu, dok potražnja ubrzano raste.

- Smanjuje se cijeli lanac opskrbe. Zadnji put sam vidjela ovoliki kaos na tržištu zlata nakon 11. rujna 2001. (9/11) – rekla je Debra Thomson, direktorica prodaje zlata u IBV International Vaults, kompaniji koja omogućuje prodaju plemenitih metala te bogatašima nude sefove u koje mogu na sigurno spremiti svoje dragocjenosti.

Privatni investitori, pojašnjava Bloomberg, uobičajeno kupuju zlatne poluge teške jedan kilogram ili manje, što je daleko manje od količine kojom trguju banke. Nedostatak ponude najviše pogađa najmanje sudionike na tržištu.

Dodatno, cijene zlata ovog mjeseca divljaju budući da su neki investitori bili prisiljeni i prodati svoje zlato kako bi dosegli marže tijekom najgorih situacija na tržištu u preko deset godina. Drugi su ga pak prodali kako bi mogli kupiti dolare.

S druge strane, samo ovog tjedna cijena zlata porasla je osam posto, a veći investitori poput Goldman Sachsa ili pak egipatskog milijardera Naguiba Sawirisa samo povećavaju svoje udjele u rudarskim kompanijama.

- Ljudi bi trebali posjedovati zlato i ovo je dobro vrijeme da povećavaju svoje udjele u zlatu, a nikako da ga prodaju – smatra investitor Mark Mobius.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2021 05:40